Bloggåret 2009 juli till december

Juli
Tittade förbi Almedalen sista dagen och hann moderera debatt om Stockholmsmoderaternas bostadspolitik och lyssna på Fredrik Reinfeldt dagen därpå. Festen på kvällen var kul och jag var på många ställen, med bland annat proggspelning för moderater. När vi i ett större sällskap anlände till Captus efterfest, en mängd kvinnliga bombnedslag som Sanna Rayman, Helena Sandklef och Maria Ferm, var det bara jag och Magnus Betnér som skulle få komma in. Lite gulligt med manlig gemenskap tycker jag, men Helena var inte glad
.

Det blev också en debattartikel om alkohol ihop med Johnny Munkhammar.

Augusti
Sammanfattade sommarens läsning bland annat av nya favoriten statsvetaren Peter Andreas, på gång med två intressanta böcker framöver. Skrev i kulturdebatten en kritik mot Göran Hägglund och beröm för Kjell Häglund, funderade på begreppet Greidersk rundgång, kritiserade SvD:s Johan Wennström om intellektuella och ironiserade över det intellektuella innehållet i handlingarna inför moderaternas arbetsstämma.

Research inför en kommande Neoartikel om Ronald Reagans murtal ledde till en kul tillbakablick till juni 1987 då bland annat nyvalde centerordföranden Olof Johansson försvarade marginalskatter på 75 procent och varnade för miljöproblem som visade sig vara icke-existerande.

September
Neo kom ut med ett nummer om att riva dagens murar, till vilket jag bland annat lyckades landa vänsterakademikern Wendy Brown. Öppna gränser är som de flesta vet ett ämne som engagerar mig starkt. Lite på samma tema blev det debatt med Dick Erixon om vård för papperslösa, enligt den gode Dick detsamma som att införa anarki.

På årets bokmässa blev det kulturdebatt med bland andra Jan Myrdal och Stina Oscarsson. Myrdal hade jag då precis försvarat i ett annat sammanhang efter myndighetspropaganda från Forum för levande historia. Min artikel till Voltaire om islamisk ekonomi och att vi lät Wendy Brown skriva om att riva murar i Neo fick mig också att göra en generell reflektion om varför kapitalismen vinner.

I september förlorade vi dock en av mänsklighetens stora, Norman Borlaug.

Oktober
På min födelsedag skrev jag i Expressen om Lissabonfördraget och Vaclav Klaus som vi då fortfarande hoppades skulle fördröja det hela tills britterna fick folkomrösta som utlovat. Det ledde till en följddebatt med EU-ministern Cecilia Malmström vars totalt okritiska världsbild av att alla jublar över Lissabonfördraget säkert är till stor hjälp i det nya jobbet som EU-kommissionär.

Jag var också på lunch med Fremskrittspartiets Siv Jensen vilket gav debatt och anledning till reflektioner om asyl och invandring, den olycksaliga FRA-lagen bankades igenom och några teaterfånar i Skåne försökte smutskasta magasinet Neo. Neo laddar å andra sidan om under ny ledning, den förtjusande Paulina Neuding.

November
AIK tar dubbeln och jag firar guldet i Göteborg så intensivt att jag får svininfluensan. Det var det värt.

Den 9 november firades 20 årsdagen av Berlinmurens fall. Jag postade ett rejält blogginlägg om dagens murar, bland annat murbygget i Israel. Denna fråga, som delar Neoredaktionen, ledde till ännu en debatt med Dick Erixon där jag fick utveckla det problematiska i att sälja grundläggande friheter för att vinna temporär säkerhet.

SvD:s Johan Wennström publicerade en riktig skitartikel om Ayn Rand, vilket påminde mig om hur bittert det måste vara att vara konservativ, de som spelat på att finanskrisen skulle förgöra marknadsliberalismen och så kommer istället en renässans för Ayn Rand som är allt de nykonservativa skulle vilja vara.

Ja, så blev alltså mitt och Maria Ferms aprilskämt en Expressenartikel, jag sopade hem debatten om Ior-liberalism och ni glömde väl inte att denna månad med alla sina högtidligheter fira världstoalettdagen?

December
Två intensiva debatter avslutade året. Dels ifrågasatte jag i vanlig ordning helnykteristernas hetskampanj mot föräldrar som firar julen som sig bör med lite öl, snaps och glögg. Vit jul kräver med barnen som ursäkt att alla i deras närhet ska avhålla sig från starka drycker, vilket det ju är nykteristernas bakomliggande syfte att vi ska göra jämt. Det blev debatt i TV 4, och så blev jag redlöst påhoppad av Katerina Janouch som fick ett sakligt svar hon egentligen inte förtjänade.

Dessutom skrev jag en artikel i Expressen om den totalitära delen av miljörörelsen, bland annat meteorologen Pär Holmgren som vill avskaffa demokratin och Diane Francis som vill kopiera Kinas ettbarnspolitik med tvångsaborter och straff mot flerbarnsföräldrar. Det blev debatt i Studio ett med Anders Wijkman och min blivande kollega (jävlar vad jag ser fram emot det!) Johan Ingerö debatterade med Birger Schlaug i TV4. Min replik på Birger Schlaug finns här och tangerar min fråga till Andreas Malm.

Jag förundrades också över varför det i stort sett bara var män som uppmärksammade min Expressenartikel, trots att ettbarnspolitikens övergrepp framför allt drabbar kvinnor. En av de kvinnor som gjorde det kunde förvisso ha låtit bli. Expressens Ann-Charlotte Marteus riktade sin ständigt förorättade gymnasistprosa mot mig, i hennes värld var det visst förgripligt att hävda att tekniska lösningar nog är bättre än kött- och barnransonering. Nåja, hon fick också ett snällare svar än hon förtjänade.

Och jag höll näbben rätt länge, men kunde till slut inte hålla mig från att kommentera Anna Anka.

Årets release
Johan Norberg som släppt två böcker som är briljanta även med Johan Norberg-klass (En perfekt storm och Den eviga matchen om lycka) får ursäkta, men
Louise Persson hade roligaste festen när hon släppte Klassisk feminism.

Årets sång
Olof Palme gick på bio, avlyssnad av Sveriges radio som skulle ”avslöja” Sverigedemokraterna. Jag har aldrig under året blivit uppringd av så många journalister som efter det här avslöjandet om sångkulturen i helt andra politiska rörelser, men eftersom det var så odramatiskt blev det aldrig någon uppföljning.

Årets koppleriverksamhet
Att koppla samman de konservativa debattörerna
Linda Skugge och Roland Poirier Martinsson med stigmat mot sexuella tjänster.

Årets angenämaste nya bekantskap
Mark Majzner över vin och mat en fantastisk vinterkväll. Bertil Goldberg som kontaktade mig om en text till programmet till sin musikal Fett klar runner up.

Årets medicinska artikel
David J Nutt konstaterar att hästar är farligare än knark.

Årets förmyndare
Svenska Dagbladets nyhetsredaktion.

Årets förvandling
I början av året hoppades en del konservativa att kristdemokraterna skulle bli mer förbudsbenägna.
Deras böner besvarades av Ella Bohlin som dock gjorde fiasko i EU-valet och kristdemokraterna gjorde en total makover, vilket jag bevakade i Neo.

Årets ”jag ber om ursäkt”
Gick till Maria Abrahamsson, som även fick beröm för sin inställning till sexhandel.

Årets suraste
Ann-Charlotte Marteus på Expressen. Hon menar att man inte får vara lyrisk över en person som Norman Borlaug vars innovation räddat livet på hundratals miljoner, kanske en miljard människor. Min enkla fråga är, när får man vara det då?

Årets komet
Peter Santesson-Wilson inledde året med att ta det piano
och hans blogg/hemsida/intellektuella lekplats inslag.se är helt enkelt bara bäst.

Årets besvikelse
Blev inte klar med Glädjedödarna – en bok om förmynderi i år heller, men tänker bli det i år.

Årets artiklar

I Voltaire om…
… Tom of Finland
… lidande
… islam och ekonomi
… att vilja döda de rika
Artiklarna om Ralph Reed, Frederic Bastiat och kroppsvätskor finns ej på nätet.

I Neo om…
…finanskrisen – Hausse för politiken
…min berättelse om svårigheten att få barn och hur jag fick min dotter – Fem år av längtan
…Sagolika Sverige om ett familjepolitiskt mirakel
…presidenten som planerade krig mot en ost – Matkrig pågår
…sura svenska reaktioner på Ronald Reagans uppmaning – Tear down this wall
…kristdemokraternas förnyelse – Så ska det låta