Jävlar i min låda, nu är EU i mitt kylskåp!
”Marit Paulsen är en av dem som gjort mest för att visa att samarbete i Europa också handlar om vardagsfrågor, att EU bokstavligen tar plats på varenda butikshylla och i varje kylskåp. Det var Marit som drev igenom att varje paket med köttfärs ska märkas så att det framgår var köttet är uppfött, styckat och paketerat. Allt för att vi som konsumenter ska vara trygga när vi går och handlar, samtidigt som den stora EU-marknaden skärper konkurrensen och pressar priserna. Det är vad jag kallar mervärde, och det är sådant som EU ska syssla med: frågor som vi behöver lösa gemensamt när gränserna suddas ut.”
EU-minister Cecilia Malmström lovsjunger överstatliga köttfärspaketsregleringar som EU:s kärnuppgift. Inte bara för att det skapar byråkrati och merkostnader, utan för att det tar överstaten in i vår vardag, och våra kylskåp. Ett ”mervärde” enligt ministern. Möjligen för makthavare och byråkrater i Bryssel som får sysselsättning och informationskontroll.
Som om det inte räckte lyder fortsättningen på samma tal: ”Vi måste få en union som koncentrerar sig på färre saker”. Färre saker? Det låter sig göras om man med ”koncentrerar sig” menar ”allt vad det krävs i form av lagstiftning, skatter och andra ekonomiska incitament”, men knappast om man menar att EU ska ge sjutton i att reglera och styra våra liv och vår vardag. För det senare var ju inte att göra ”färre saker”, utan ett ”mervärde”. Åtminstone i EU-ministerns vokabulär och i folkpartisternas världsbild.
Sophia
september 12, 2007 @ 12:44 e m
Men om det är någonstans som jag skall ha Cecilia, Marit och EU så är det ju faktiskt på kylning. Gärna politiskt vakuumförpackade så att det inte sprider sig. Så kylskåpet känns ändå inte helt fel.
Butcher Bird
september 12, 2007 @ 9:20 e m
du tycker alltså att det är … bra? … dåligt? … att vi varudeklarerar så noggrannt som vi gör i sverige. Jag gillar’t. Detsamma gäller tvättråden som EU tycker är handelshinder… snacka om dubbelmoral.
Mattias Svensson
september 12, 2007 @ 10:16 e m
Jag tycker att det är överflödigt (och därmed en onödig extra kostnad) att veta från vilket land köttet kommer. I alla länder finns en korkad mat-nationalism enligt vilken det egna landets kött är det bästa. ”British meat” stod det i affärerna i England mitt under galna ko-sjukepaniken. Att underblåsa detta via överstatsbeslut i Bryssel är två dumheter på varandra.
Mycket hellre ett kommersiellt varumärke (märkbart frånvarande från den statligt genomreglerade råvarusektorn) och det garant detta ger för kvaliteten på produkten. I övrigt vill jag ha så lite som möjligt av den politiskt korrekta info som makthavare och särintressen är så förtjusta i att vilja pådyvla våra matvaror.
JohanH
september 13, 2007 @ 10:09 f m
Vilket påminner mig om allt rabalder som var i början av 90-talet när vissa taxichaffisar hade en liten svensk flagga i rutan.
Några år senare inför man samma sak fast på köttpaketen – och då jublar alla.