Vänstern och verkligheten

Petter Nilsson är läsvärd på det sättet att han är ärlig och intresserad av teoretiska grunder. Jag uppskattar det, men det skulle inte skada med lite markkontakt ibland. Inlägget om klasshat är illustrativt.

Där kan vi exempelvis läsa: ”Under kapitalismen är värdeackumulation allt.” Eh, jaha. Säger vem då? Och hur kommer det sig då att trenden går mot kortare och kortare arbetstid?

Vidare: ”Det är kapitalets perversa logik att de saker som människor skapat kommer tillbaka som deras fiender.” Snälla Nilsson, vad betyder det, konkret? ”Akta ipoden, den är farlig, och maten du äter och sängen du sover i. Gaah! Alla saker är ute efter mig.” Spriten får väl antas ha varit okej, åtminstone så länge Vin & Sprit var statsägt, eller?

Till detta svepande generaliseringar som: ”En liten, liten del av världens befolkning äger förutsättningarna för att återskapa livet för de andra, kapitalet, produktionsmedlen. En liten del av Sveriges befolkning blir allt rikare medan en allt större del får betala priset.”

Förutom att detta kapital spridit sig över världen (alltså växer och hamnar i fler händer), så är det ”pris” människor fått betala i dessa länder högre välstånd, längre livslängd, bättre hälsa etc. Hur farligt är det? Finns det för övrigt något bättre sätt att få koll på stat och kapital än genom att sätta dem i varsin båt, alltså fri konkurrens om konsumentens gunst för företagen och en av demokrati, rättigheter och lagstyre begränsad statsmakt?

Petter Nilsson uppmanas att kontrollera sina premisser.