50 K

Så har man sprungit 50 kilometer terräng i vad som tydligen var Sveriges hittills största Ultralopp, Lidingö Ultra. Ett lopp som den minnesgode läsaren vet att jag tog sats mot redan i oktober förra året. Det krävde sina uppoffringar. Inte för att träningen har gått så där över sig, men igår bevistade jag Fredrick Federleys födelsedagsfest och var tvungen att både hålla mig nykter och gå hem tidigt. Hoppas att ni andra trevliga människor hade jordens fest. (Uppdatering: Av bilderna att döma verkar det ha blivit bra. Tänkte köpa Kapten Stofil i present, men det blev Ralf Königs Lysistrate istället, ungdomen känner visst inte till denna klassiker. En brist jag gärna åtgärdar.)

Vad ska man säga om loppet då? Trevlig kollegial stämning, tjuvlyssnade på många roliga samtal i början när folk sprang långsamt. Ett handlade om en deltagare i ett polskt maraton som varit för full för att få starta, han insisterade ändå för att kunna vara med i utlottningen av en bil, och fick föras bort av polis.

Då det bara var drygt 300 anmälda undrade jag vad jag gett mig in på bland alla slimmade och deffade deltagare. Lyckades springa in på övre halvan av herrklassen med 98:e plats och tiden 5.11.20. Hade kanske drömt om en tid under 5 timmar, men är rätt nöjd som det blev. Det var dessutom väldigt soligt. Som tur var skyddade skogen.

Var då det här den hårdaste prövning jag varit med om? Trots de sedvanliga kramperna på alla möjliga och omöjliga ställen (och gärna så att man får kramp någon ny stans när man sträcker ut den första krampande muskeln) blir nog svaret nej. På grund av den långa sträckan var det ingen omkring mig som sprang i backarna, alla gick. Så gjorde även jag, annars hade jag kroknat innan mål. Men samtidigt undrar jag då, vad är poängen med att lägga en ultra i Lidingöloppsspåret? Sträckan till trots blir Lidingö Ultra genom att man som motionär behöver gå i backarna lite som koffeinfritt kaffe.

30 kilometersloppet är nog att föredra, om jag för en gångs skull är frisk så där i början på dagissäsongen. Nåväl, den 31 maj är det maraton.