Är du lycklig, lille vän?

”Är du lycklig lille vän? Annars tar vi din TV ifrån dig! Eller, det gör vi i alla fall. Vi tar ifrån dig all hemelektronik om du inte stänger av den. Och förresten kan du glömma det där med att gå ut och äta ikväll.”

Låter det som en elak gudmor från sagornas värld? Som Jan Björklund på extacy? Det är det brittiska torypartiets nya miljöpolitik enligt deras rapport om ”livskvalitet” som ska släppas nu på torsdag.

Innehåll från rapporten har nu sipprat ut. De konservativa kommer att ersätta BNP som välståndsmått med ett lyckoindex som Jordens vänner har kokat ihop. (Ett helt bisarrt mått där folk helt enkelt förmodas vara lyckligast i exempelvis Colombia och på Kuba, men olyckliga i västvärlden, för att Jordens Vänner lagt in miljöindikatorer enligt vilka folk borde känna så.) På basis av detta mått och en domedagsvision om jordens kommande ekologiska kollaps har de utformat en mängd förbud och regleringar som i fortsättningen ska diktera britternas liv.

Plasma-TV förbjuds, likaså all hemelektronik som kan stå på stand-by läge. Din TV, din PC och din DVD-spelare ska bara tillåtas om den inte drar mer energi än strikt satta gränser, och de måste redovisa total årlig energiförbrukning för att få säljas, vilket i sig adderar byråkrati och extrakostnader. (Detta enligt The Sun, via HAX nyhetsbrev Medieskugga)

Inte nog med det. Ett offentligt institut för kosthållning ska inrättas och familjer ska uppmuntras att laga mat hemma istället för att äta ute. Matlagningen blir dock dyrare eftersom Tories samtidigt vill bekämpa stormarknader med nya regleringar och pålagor. Detta enligt Guardian.

Egentligen är det bara kopplingen mellan sträng uppläxning och livskvalitet som skvallrar om att det här kommer ifrån samma parti som för inte så länge sedan gav apelsiner och damstrumpor en helt ny och måhända internatskolad innebörd.

Rapporten aktualiserar på ett kusligt sätt vad jag skrivit om bland annat i senaste Neo. I skuggan av stora hotbilder frodas planer på att detaljreglera hela vårt vardagsliv, lägga vårt liv tillrätta. Nu som på Myrdals tid. Och precis som då med både socialistiska och konservativa förtecken.