Årets förmyndare 2007 är?

De var många, allt för många, som slogs om titeln Årets förmyndare 2007. Samtliga kandidater fick röster bland de efterföljande kommentarerna. Borgerlighetens diskreta skam, regeringsledamöterna Åsa ”Flytvästobligatorium” Torstensson och Maria ”Skatt på allt som är kul” Larsson, hamnade precis utanför pallplats ihop med Afrosvenskarnas riksförbund med kravet att albumet Tintin i Kongo skulle förbjudas. De fick tre röster var.

På pallplats nummer 3 tack vare en halv röst (en del kommentarer var ambivalenta mellan två kandidater och där har jag givit en halv poäng till vardera) har vi: Miljödomstolen i Växjö, som förbjöd en kvinna att röka i sin egen trädgård.

På pallplats nummer 2, med fyra röster (två halva) hamnade Kalmar kommun, som i enlighet med ”försiktighetsprincipen” ska ta bort alla gummidäcksgungor efter att en orolig mamma befarat att barnen kan få cancer av att slicka på dem.

Överlägsen etta och oomtvistad kung av förmynderi 2007, med 11,5 röster (tre halva), är: Thomas ”Storebror ser dig” Bodström. Mannen som innan han hamnade i dåligt sällskap i Göran Perssons regering var mest känd för engagemang för flyktingar och som då rökte på, anlitade svart arbetskraft och satte barnen i friskola, personifierar idag förbuds- och förmyndarsamhället. Under 2007 gick Bodström bland annat i bräschen för att kriminalisera lättklädda bilder på könsmogna personer under 18 år (även om innehavaren inte vet om åldern, och även om bilden är av dem själva) och för att förbjuda nollningar.

I detta ovärdiga sammanhang går det inte att prata om en värdig vinnare. Priset består helt i välförtjänt kritik, förklenande omdömen och ofördelaktig uppmärksamhet.

Årets förmyndare 2007

1. Thomas Bodström
2. Kalmar Kommun
3. Miljödomstolen i Växjö

Tack till alla som röstade.