Årets förmyndare 2008 är…

Det var många om budet när jag för andra året nominerade kandidater till det ovärdiga priset Årets förmyndare. Klart bäst klarade sig moderaten Rolf Gunnarsson med endast 18 av de totalt 815 rösterna för sitt flöde av smått suspekta förbudsförslag under riksdagens allmänna motionsperiod. I mitten blev det jämnt med 91 röster till glassprofessorn Bo Sjöberg, 90 till folkhälsoministern Maria Larsson och 89 till min personliga favorit, Brottsförebyggande rådet. Partyarrangören från om inte helvetet så åtminstone Folkhälsoinstitutet i Östersund, Lisen Sylwan, blev trea.

Det är egentligen bara en nominerad som varit i närheten av att hota vinnaren, de moraliserande barnmorskorna som fortsätter att förvilla ammande mammor med helnykterhetsråd på tvärs mot vetenskap och logik. De kom på andra plats med 150 röster.

Ohotad etta genom hela omröstningen har nämligen varit…

Svenska Dagbladets nyhetsredaktion, med 202 röster.

SvD:s nyhetsredaktion nominerades för ”återkommande kampanjjournalistik till förmån för allehanda restriktioner och förmynderi. Vinklat urval, enbart problematiserande perspektiv, maximal uppmärksamhet åt den mest långtgående politiska åtgärden och inte en kritisk fråga till någon förbudsivrare, inte en enda.”

Den ensidigt alarmistiska och förbudsvänliga journalistiken i just Svenska Dagbladet har varit ett mönster jag tyckte mig kunna skönja i en bloggpost i januari förra året. I juni kom ett ytterligare exempel på en stort uppslagen tvådagarsnyhet i samma stil. Samma mönster när jag gick igenom några falska hälsolarm från 2007, eller när SvD i två dagar varnade för hypotetiska miljöfaror i ett annars harmlöst sötningsmedel. Ett reportage från 2006 var så sedelärande att det gav upphov till bloggposten Alarmismen – en stilstudie med obetalbara drapor om ”kemikaliesamhället”.

Så nog har vi en värdig vinnare alltid. Samtidigt är jag förvånad att så många andra delar detta intryck av vinklad och oseriös journalistik på vad som annars är en av de piggaste morgontidningssidorna. Det är inte lika lättsmält som en professor som stör sig på glassjingeln eller en politikers raseri mot våldsamma dataspel. Man får ta det för vad det är, en serie bloggposter och en omröstning på nätet bland bloggens läsare. Men efter vinst i tävlingen Årets förmyndare med en fjärdedel av rösterna kan det vara värt att upprepa frågan från en av mina poster i saken:

”Det kan knappast vara en slump att SvD på så många områden bara intervjuat förbuds- och restriktionsvänner, att deras journalister ofelbart valt denna vinkel på sina ofta mycket uppmärksammade nyheter och att inte en enda kritisk fråga ställts vid något av dessa tillfällen. Frågan blir då om det beror på en medveten journalistisk policy från SvD:s sida, eller om okritiska journalister hamnat i händerna på en gravt skatteunderstödd nationell och internationell folkhälsolobby.”

Årets förmyndare 2008
Svenska Dagbladets nyhetsredaktion 202 24.79 %
Moraliserande barnmorskor 150 18.4 %
Lisen Sylwan, Folkhälsoinstitutet 123 15.09 %
Bo Sjöberg 91 11.17%
Maria Larsson, folkhälsominister 90 11.04%
Brottsförebyggande rådet 89 10.92%
Anders Bergsten, kd 52 6.38%
Rolf Gunnarsson, m 18 2.21%

Tack alla som röstade. Nästa år hoppas jag att tävlingen uteblir i brist på kandidater.