Bloggalan

– Om fem år kommer bloggalan att vara i Globen, sade någon.
– Eller så säger vi om fem år ”Kommer du ihåg bloggarna?”, svarade jag.

Vi vet nog inte ens själva vad bloggandet är för ett fenomen. När jag började blogga hösten 2007 kändes det som att jag var sist i världen att hoppa på en trend som var överexploaterad redan 2005. Herregud, minns ni tidningarnas första bloggar? Tänker på Expressens ledarsida som för några år sedan skaffade en blogg låst i formen att meddela om cykelturer till jobbet och annat personligt nonsens (som vi idag twittrar om). Gränserna för vad som är möjligt har vidgats sedan dess (själv har jag både modebloggat och gjort FRA-film ihop med Fredrik Westerlund).

Igår kväll var det i varje fall bloggala på Nalen. Trevligt initiativ och nog kände man sig rätt glamourös där man gled omkring i salongen, fast det var nog mest tack vare modebloggarna (och min hastigt rekryterade gäst Eva Westerberg som jag ridderligt räddade från övertidsarbete på tankesmedjan). Kul att få ansikten till namn. En av mina stora idoler Kalle Lind, En man med ett skägg, sprang jag på nästan direkt, medan jag letade länge innan jag hann hälsa på min efternamne Anders Svensson. Fantastiskt kul att få träffa den opassande Emma, som även om jag inte röstade på henne bland så många goda kandidater är en högst passande vinnare i kategorin politik och samhälle. En annan trevlig bekantskap var den dubbelnominerade Johanna Ögren. Letade dock förgäves efter Blogge Bloggelito som jag verkligen hade sett fram emot att träffa. Annars tråkade jag vänsterbloggare med frågan om de röstade på vänsterkandidaten, Carl Bildt. Petter Nilsson och Jesper Nilsson från Dagens konflikt hade dock inte röstat alls och inte heller sossebloggarna Jonas Morian, Erik Laakso och Alexandra hade Bildt som favorit.

Själva prisutdelningen kändes lite tafflig och distanserad. Det verkar fortfarande vara ett sådant avstånd till bloggosfären att det mest var FRA-frågan som nådde fram. Hederspriset till stoppafralagen.nu var kul men lite väl försiktigt och förutsägbart med tanke på de grävjobb i både utredningar och korridorer som görs på andra bloggar, t ex de nominerade Oscar Swartz och Henrik Alexandersson. Kanske man kan tillfråga Horace Engdahl att blicka ut över bloggosfären till nästa års gala, en egensinnig profil med förmåga att vaska fram något högkvalitativt och vågat. Horace och Blondinbella kanske skulle leda galan. Eller har jag bara sovit för lite?

Idag är ännu en galadag. Ni som inte prenumererar på magasinet Neo och redan fått nya numret, kan idag springa ner till affären och köpa ert eget ex av tidningen. Försmak och innehåll postas på bloggen under dagen. Ikväll firas Årets förändrare Barbro Jönsson (som dock av säkerhetsskäl fått ställa in sin medverkan, vi får dock en ersättare från polisen) och Årets aktivist Oscar Swartz.

Och apropå omröstningar så kan man fortfarande i veckan rösta på Årets förmyndare 2008. Resultat i nästa vecka.