Chicago mot ny förbudstid

Jag nämnde i ett tidigare inlägg hur Frank Sinatra hånade sin tids förbudsanhängare med staden Chicago, där man kunde spela, dansa och ha roligt, som exempel. Så jäkla roligt verkar de inte ha det längre. Idag verkar den nya tidens förbudsanhängare ha fått sista ordet.

Den 22 augusti förra året blev Chicago första stad i USA att göra det kriminellt att servera gåslever. Edward Burke från stadsfullmäktige såg detta som en förebild för resten av USA att ta efter. ”Dit Chicago går, följer de andra efter” sade han i en TV-intervju.

Burke ser ut att få rätt. New York står på tur med ett förbud mot både produktion och försäljning av gåslever. I Kalifornien har guvernören Arnold Schwarzenegger antagit en liknande lag som ska träda i kraft 2012. Bakgrunden är kampanjer från djurrättsorganisationer, som anser att gåslever produceras på ett för de tvångsmatade djuren plågsamt sätt.

Men det finns fortfarande de som gör motstånd. I protest mot förbudet ordnade stadens kockar särskilda ”farväl till gåslevern”-middagar, som trots priser på omkring 100$ lockat mängder av gäster. Restaurangen Cyrano’s Bistro & Wine Bar såg enligt Chicago Tribune en tredubblad försäljning av gåslever jämfört med normalt. Uppmärksamheten fick folk att pröva delikatessen för första gången. Knappast den effekt förbudsvännerna väntat sig.

Reaktionerna från militanta djurrättsaktivister lät dock inte vänta på sig. Strax efter att Cyrano’s kockar kritiserat gåsleverförbudet offentligt, vandaliserades restaurangen med krossade fönster som resultat.

En del av Chicagos kockar vägrar att ge upp ens inför förbudet. Lagen förbjuder försäljning av gåslever, men enligt juridisk expertis skulle det fortfarande vara lagligt att ta betalt för tillbehören, och ge bort själva gåslevern. Det har hållits insamlingsmiddagar för att kunna utmana förbudet i domstol.

Andra undrar uppgivet vad som ska plockas bort från deras menyer härnäst. Chicagos borgmästare Richard Daley är en av dem som kritiserat förbudet på principiella grunder: ”Vill du verkligen att staten ska säga åt dig vad du ska göra varje dag?” undrar han med anledning av gåsleverförbudet.

”Så stadsfullmäktige tänker göra en lista på vad man får äta och inte äta” fortsätter Daley. ”Vad kommer härnäst? Kyckling? Kött? Fisk?”

Det är en relevant fråga. Chicagos stadsfullmäktige har bara på senare tid förbjudit även rökning på restauranger, rökning på stränder och illa klädda taxichaufförer(!). För närvarande brottas de med olika strategier att förbjuda transfetter i maten.