Dagens alarmism

”Övervikt livsfarligt för blivande mödrar” lyder den hotfulla rubriken till en artikel på sajten Allt-om-barn. Sajten vet att rapportera att ”Av de som dog under graviditeten och i barnsäng 2003 och 2005 var mer än hälften överviktiga eller feta.” Det låter ju otäckt. Tills man betänker att mer hälften av alla brittiska kvinnor är överviktiga eller feta.

Riktigt så roligt ska vi nu inte ha det, mödrar är yngre än genomsnittsbefolkningen och därmed inte lika tjocka. Men bland kvinnor 25-34 år är 46,3 procent (Tabell 2.2) överviktiga eller feta, vilket skvallrar om att en andel dödsfall på lite över 50 procent inte utgör någon enorm överrisk.

Tittar man på exemplen i artikeln handlar de dessutom i vanlig ordning om extremt feta kvinnor med BMI över 40, som i en del fall dött av att operationsborden inte håller för deras vikt. Alla inser nog att extrem fetma innebär hälsorisker, både för mödrar och i andra sammanhang. Det är något helt annat än den övervikt (BMI 25-30) som artikeln försöker utmåla som livsfarlig, förmodligen utan annan verkan än att i onödan skrämma upp ett stort antal blivande mödrar med några extra helt ofarliga kilon.