Dagens hälsotips: Gå på krogen och ragga

Som bland annat Metro uppmärksammade häromdagen har en stor dansk hjärtstudie visat att risken att dö i hjärtinfarkt är mindre för måttlighetsdrickare än för helnykterister, risken minskar ytterligare med motion. Upp till cirka två och en halv flaska vin, d v s drygt en vinbox för två vuxna, i veckan är lagom. De som inte dricker alls löper mellan 30-49 procent ökad risk att dö i hjärtsjukdomar, beroende på om de motionerar eller inte, och risken för dem som dricker mer är likartad med dem som inte dricker alls.

Samma slutsats visar en aktuell brittisk studie som menar att den som inte röker, äter mycket frukt och grönt, motionerar regelbundet och dricker alkohol i måttliga mängder kan leva upp till 14 år längre.

Visst man bör möta dessa studier med samma skepsis som alla andra. En överrisk på 30-49 procent kan låta dramatisk men är i själva verket inte särskilt stor eftersom den absoluta risken är liten, så en helnykterist behöver inte börja dricka för hälsans skull. Helnykterister har dessutom den komplikationen att gruppen till viss del utgörs av nyktra alkoholister vars hälsoproblem snarare härrör från missbruksperioden än från nykterheten, och jag har inte sett om den danska studien försökt separera grupperna.

Å andra sidan har vi statliga kampanjer och förbudspanik för vagare samband än så här, exempelvis rökförbudet på krogen. Överrisken att dö i hjärtsjukdom av långvarig passiv rökning är ca 25 procent, alltså något mindre än de ovan refererade riskerna med helnykterism. Visst vore det lite roligt om staten skulle börja förfölja förbudsglada helnykterister med samma frenesi som andra grupper som tar medvetna livsstilsrisker med sin hälsa, men det är nog bättre och trevligare för alla med en upplyst lev och låt leva-attityd.

Center for Consumer Freedom passar i sammanhanget på att tipsa om en tidigare brittisk kampanj för att ett trevligt sätt att få sina trettio minuters motion om dagen är att ha sex. Inte var dag man kan gå ut på krogen och ragga med dubbla hälsoskäl i bagaget.