EMU2003: Vem var jag 2003

 

Bild från valvakan 2003 på Centerns riksdagskansli.
Bild från valvakan 2003 på Centerns riksdagskansli.

Jag var pressansvarig och skribent på den borgerliga nejkampanjens organisation Medborgare mot EMU (bakgrund här) på kansliet på Vasagatan 40 ihop med Jesper Katz, Rolf Englund, Gitte Enander, Margit Gennser och flera andra. Jag kom närmast från en anställning på Moderaternas riksdagskansli och var redaktör för Fria moderata studentförbundets tidning Svensk Linje (personliga minnen från Moderaterna, studentförbundet och eurokampanjen här). Jag var också krönikör på Timbros nättidning smedjan.com.

Så här inför tioårsjubileet av folkomröstningen 2003 har jag grävt i mina gamla arkiv och hittat texter både av mig och från kampanjen som jag tycker är av värde att de finns uppe. Bland annat två längre texter jag skrivit om kampanjen, men också citat, hyss, Hitler och Nobelpristagare, allting taggat Euroomröstningen 2003.

En del behöver dock inte grävas fram utan kan länkas. Här är några saker jag skrev i eurofrågan:

Lydriket Sverige finns inte mer (Smedjan 25/9 2003)

Blir svensk liberalism starkare eller svagare med euron (Smedjan 4/9 2003) Intervju med mig och Johnny Munkhammar.

Stäng in maten så kräks vi mindre (Aftonbladet 9/8 2003) Jo, rubriken stämmer. Den här repliken på en debattartikel av Christian Gergils, som i slutskedet försökte få liv i en liberal ja-kampanj, blev tack vare rubriken kanske min mest lästa artikel. Folk förväntade sig nog vildsinta personangrepp. Men det var en redigeringsmiss, dummyrubriken från en text om vinterkräksjukan låg kvar av misstag.

Rösta nej för frihetens skull (SvD brännpunkt 2/8 2003) Det fina med vår kampanjstrategi att ställa borgerligt ja mot borgerligt nej och vänsterja mot vänsternej var att man aldrig behövde förställa sig ideologiskt. Jag kunde istället dundra på med marknadsliberala Hong Kong-argument för ett nej.

Räknas Sverige i Europa? (Smedjan 27/2 2003) Den här artikeln ingick också i ett kompendium med texter från ett antal företrädare för Medborgare mot EMU som du hittar här.

Osaklig EMU-kampanj från ja-sidan (Folket 10/2 2003) Stiftelsen Sverige i Europa bjöd på många misstag. De var bland annat vänliga nog att bjuda på skriften ”Hög tid för euron” där de första två orden nog skulle ha skrivits ihop. Här skrev de både om sin strategi att inte söka debatt med övertygade meningsmotståndare och lyckades säga emot sig själva med några sidor emellan.

Låt marknaden avgöra EMU-frågan (Smedjan 21/11 2002) Utveckling av en gammal Metrokolumn. Man kan använda pengarna utan att ge en massa makt till byråkrater i Bryssel.

Fler texter, bland annat min plädering i text-tv finns på denna länk.