En kille med kulor

Musikern José González är nominerad till DN:s kulturpris. Läste lite slött på framsidan igår under rubriken ”Musikens makt” att man i reportaget kunde läsa ”hur han själv vill förbättra världen”. Klyschor som brukar indikera slentrianmässigt ”engagemang” av popvänstertyp. Därför blev jag glatt överraskad när jag läste:

”Just nu håller ett franskt företag på att välja mellan en av mina låtar från senaste skivan och tre andra låtar av andra artister. Om de tar min får jag ungefär 300 000 euro. Jag har tänkt att jag ska använda mig av Copenhagen Consensus lista över akuta problem i världen, och skänka pengarna till det viktigaste ändamålet enligt den listan.”

Copenhagen Consensus är, för dem som inte känner till det (och dit hör säkert DN Kultur), ett projekt lett av Björn Lomborg som försöker att ekonomiskt utvärdera vilka hjälpinsatser som till minst kostnad gör världen bättre. En enkel och sympatisk tanke kan tyckas, men den har ändå lyckats reta gallfeber på världens klimatalarmister eftersom Copenhagen Consensus visar hur långt ner dyrbara klimatåtgärder kommer jämfört med verkligt akuta åtgärder som insatser mot malaria och för att få rent dricksvatten. En tanke som även får visst utrymme i Björn Lomborgs Cool it.

José González verkar vara en både klok och generös person.