En modig kvinna som borde ha vårt stöd

– Jag är muslim och kämpar för yttrandefriheten. Det måste bli mer debatterande om hur viktig den är. Vi muslimer måste lära oss vad den innebär, vi kommer från kulturer där yttrandefriheten inte är så stark.

Så säger konstnären Fatemeh Gosheh (SvD Kultur 13/8) som förra året fick sina verk nedplockade av Världskulturmuseet efter hot och polisanmälningar från fanatiska muslimer.

Det gör mig nästan tårögd av två motsatta skäl. För det första att denna modiga kvinna orkar kämpa vidare på egen hand. Nu vågar hon dock bara ställa ut blommor, vilket blir en illustration av hur oförarglig konsten måste vara för att beveka den religiösa kulturpolis som tydligen har företräde framför vårt lands yttrandefrihetslagar. Tack Fatemeh Gosheh för att du finns och visar en annan bild av muslimer än dessa ständigt ”kränkta” lipsillar och mordiska fanatiker.

För det andra för att Fatemeh Gosheh ska behöva föra den här kampen för att i konsten kritisera och ifrågasätta islam helt på egen hand, utan stöd från kulturinstitutioner och polis. Det förtjänar att påpekas om igen att när västvärlden sviker yttrandefriheten och det kulturella uppdraget att utvärdera, kritisera och karikera trosföreställningar av alla de slag, då är det oppositionella muslimer som är de första offren.

Redan i konflikten kring Jyllands-Postens Muhammedkarikatyrer passade ofria stater som Jordanien, Jemen och Malaysia, liksom Ryssland, på att stänga oberoende tidningar och arrestera journalister och redaktörer. Något som borde ha bemötts av den fria världens entydiga fördömande, men som istället legitimerades av EU:s omotiverade ursäkter för de harmlösa teckningarna. Det svenska utrikesdepartementet passade rentav på att i insmickrande tonläge berömma Jemens vackra vyer och trevliga diskussionklimat (se här, brevet (pdf) i högerspalten). Så hade också båda länderna stängt ner publicister som karikerat Muhammed.

Om detta må vi berätta.