Ett etiskt dilemma

På söndag smäller det. Klockan 14.30 är det kickoff i Manchester-derbyt mellan City och United. Förutsättningarna ser bättre ut än på länge. City med maximala poäng och nya, fräscha spelare, United med två oavgjorda, köttbullen skadad och babyface avstängd. Verkligen en match jag ser fram emot.

På söndag krockar det. Min fyraåriga dotter är bjuden på födelsedagsfest hos en av sina bästa vänner. Det börjar precis innan kickoff och slutar i halvtid. I denna ekvation finns en bortrest fru, ett längre resavstånd och en yngre son som behöver tas om hand av mig hela tiden.

Jag har bearbetat detta dilemma med hjälp av lite filosofiböcker och hittat fyra alternativa lösningar.

A. Den Nietzscheanska. Säg upp bekantskapen med föräldrarna till dotterns kompis, så att de i fortsättningen inte kan störa dina planer. Se matchen på TV. Gnäller dottern så skäll ut henne och visa vem som bestämmer.

B. Den pragmatiska. Ring och säg att någon av ungarna är sjuka, det händer så lätt. Se matchen på TV. Om dottern klagar så villa bort henne, hon har ändå inte riktig koll på veckodagarna. Så är problemet smidigt löst.

C. Den Aristoteliska. Allt i moderation. Lämna dottern på kalaset, sätt dig på en närliggande pub med minstingen och se så mycket det går av matchen.

D. Den Kantianska. Barnen går naturligtvis före. Lämna dottern på kalaset, välj en bättre miljö än pubmiljön åt din son även om du får försaka dina egna nöjen. Bara en handling utförd av plikt och inte av böjelse äger moralisk halt.

Hmmm. Vad skulle ni ha gjort?