EU vill kontrollera Internet

EU-kommissionen är bekymrad över att Internet och fria medier bidrar till ökad skepsis mot Unionens förträfflighet. Det framgår av en intern rapport som behandlar mediesituationen på Irland vid folkomröstningen om Lissabonfördraget, som Irish Times nu offentliggör. Samma rapport bekymrar sig också över ökat internationellt (brittiskt) inflytande på den irländska mediekonsumtionen, samt att statliga medier spelar en mindre roll. Om Internet skriver de:

”Undantaget officiella webbsidor har Internet huvudsakligen varit ett område som lämnats åt anti-Europeiska stämningar. Möjligheten att nå en publik till mycket lägre kostnad, och nej-kampanjens förenklade budskap, har gjort det lättpåverkat under kampanjen och under perioden närmast föregående kampanjen.”

Det är alltså knappast en slump att EU försöker smyga på en strypsnara runt debatten genom att kräva registrering och uppförandekoder för bloggare. I ett annat förslag har man smugit in filtrering av Internet och att de som ertappas med olaglig fildelning ska kunna stängas av från Internet. (Via HAX).

Det är sedan länge ett faktum att EU-kommissionens antikorruptionspolicy går ut på att med maktövergrepp tysta dem som avslöjar korruption, som den tyske journalisten Hans- Martin Tillack på Stern, och belöna dem som beordrar övergreppen, till exempel Angela Merkels gunstling Franz-Herman Brüner. (Merkel som för övrigt vill driva igenom Lissabonfördraget med argumentet att EU-topparna ska få det lika behagligt som i diktaturer.) På samma sätt är det nu uppenbart att EU nu försöker implementera en kommunikationspolicy som går ut på att stänga och kontrollera forum där kritik mot EU kan vädras.