För sjutton kronor köttmoralism tack

Enligt påbud från FN och klimatpanelens ordförande Dr Rajendra Pachauri ska vi skippa kött en dag i veckan för att på så vis göra en uppoffring för klimatet. Vad folk sätter på matbordet görs nu via klimathotet till allas angelägenhet, precis som dina extra bilringar, om du dricker öl på uteservering, eller om du renoverar köket eller har deodorant. Ajabajasamhället + klimathotet = sant.

Så hur mycket är den här moralkakan värd?

Svenskar äter i genomsnitt 43 kilo kött om året, varje kilo ger upphov till växthusgasutsläpp motsvarande 36,4 kilo koldioxid. Den sociala kostnaden för ett ton koldioxid är $ 12. Det innebär via valutaväxlare att hela svenskens genomsnittliga köttkonsumtion innebär en miljöbelastning på… 117 kronor om året. En sjundedel av det, motsvarande en köttfri dag i veckan, innebär på årsbasis knappt 17 kronor. Sjutton spänn! Om året!

Ska det vara en personlig och effektiv uppoffring för miljön så betalar jag hellre miljökostnaden och kräver att få äta min biff ifred. Jag slänger några mynt i rännstenen, det verkar vara där Pachauri hittar sina argument.