Förmynderiet 2.0

”Tänk om ägaren till ett café skulle begära ID-kort när du ville fika.” Det är inledningen till en krönika av Oscar Swartz och tänkt som en avskräckande och absurd motsvarighet till vad regeringen vill göra med all kommunikation på nätet via FRA-lagen.

Problemet är bara att detta är precis hur folkhälsoförmyndare vill kunna använda tekniken i framtiden. Det brittiska statliga vetenskapsorganet Foresight har för att i framtiden kunna kontrollera britternas matvanor och förmodat tilltagande rondör (en simpel extrapolering av värsta möjliga trend fram till 2050) bland annat föreslagit kaloriransoneringskort, alltså en registrering och kontroll av allt du handlar för att äta och dricka, och av alla som säljer det till dig. Vips, personkontroll vid latteinköp.

Låter det science fiction? Lite för långt in i framtiden? Nåväl, britterna har redan föreslagit att rökare ska registreras med en licens som de själva tvingas betala för. Annars får de inte köpa tobak, och ingen heller sälja till dem.

Eller låt oss titta på hur staterna faktiskt använt de befogenheter de tillåtit sig själva för att ”bekämpa terrorismen”. EU:s utvidgade ramlagar i detta syfte låg till grund för att gripa Unibets VD i Holland för att ha brutit mot franska 1800-talslagar mot att konkurrera med statens spelmonopol. Terrorism? Enligt Sveriges vankelmodiga statsminister var det ”inte alldeles självklart”. Man kan säga detsamma om rättssäkerheten. Samtidigt använder britterna sina fräsiga övervakningskameror på landets vägar, också motiverade av kampen mot ”terrorismen”, till att avslöja bilisternas små utbrott av jihad som att äta eller röka bakom ratten, vilket numera är förbjudet. Spel och mat, det är den typen av ”terrorism” som lagarna används till att bekämpa.

Nog för att varenda mörkhyad och skäggig person lär få mer än sin beskärda del av övervakningshelvetet, men för att hitta måltavlan för statens övervakningsinsatser behöver du egentligen inte se längre än till dig själv och dina egna små nöjen. Hotet från det främmande, extrema och explosiva passar bra för att få igenom breda statliga befogenheter. Men när de väl finns på plats finns det gott om dårar som hävdar att vår egen livsstil är farligare än terrorism. Övervakningsstaten och förmyndarstaten sitter i samma båt.