Frihetsveckan

Även i år blir det Frihetsvecka på Timbro, 20-23 april. Och precis som förra året inleds veckan med en tung debatt. Då utmanades liberalismens frihetstanke av socialliberalismen, nu av konservatismen när Johan Norberg drabbar samman med Roland Poirier Martinsson.

Lite av ett övergripande tema för veckan är vikten av politiska begrepp. Som jag skriver i förordet till Thomas Paines Människans rättigheter som gavs ut på Timbro förra året kan definitionen av ett grundläggande begrepp vara rent livsavgörande. Paine anlände till den franska revolutionens försvar med en amerikansk förståelse av ”allmänintresset” som en minsta gemensamma nämnare som håller statsmakte i schack, men samma begrepp blev i Rousseaus/Robespierres tolkning en självsvåldig tyrann.

Utöver att Johan och Roland tampas om begreppet kapitalism blir det diskussion om integritetsbegreppet med sköna namn som Rasmus Fleischer och Camilla Lindblad ihop med Timbros Maria Rankka,och på torsdagen kommer en initierad panel med bland andra Markus Uvell och Sofia Nerbrand att reda ut vilka begrepp som vinner valet 2010.

Missa inte heller den frihetliga stadsvandringen med Anders Edwardsson som ciceron.

Välkommen!