Frihetsveckan tar helg

Det har varit en riktigt rolig vecka i frihetens tecken på Timbro. Lite smolk i glädjebägaren att Johan Ingerö låg däckad av influensa igår och inte kunde avrunda veckan med frihet och hårdrock. Magasinet Neo är dock schyssta och bjuder på hans artikel. För att läsa min artikel om Hopp-Jerka och havererad statlig opinionsbildning får man dock köpa tidningen. Då får man även intervjuer med Cristopher Hitchens och Björn Ulvaeus.

Lite skulle jag dock vilja polemisera med Ingerö. För mig blev Anders Tegnérs kritiska artiklar om Jämtlands Hem & Skolaförening, som liksom Siewert Öholm hetsat upp sig över WASP, lite av ett politiskt uppvaknande. Där raljerade han över centerkvinnan i föreningens ledning som även engagerat sig för att förbjuda lösviktsgodis, och påpekade att de partier hon varit med i, centern och moderaterna, faktiskt stod för individens frihet. För en fjortis var det en rätt viktig ”Okej-stämpel” på sådana politiska uppfattningar. På motsatt sida är 80-talets ”Rocka röven av högern” kanske den mest generande vänsterslogan som någonsin åstadkommits.

Frihetsveckan kunde dock gå i mål sedan Anders Hjelmdahl ställt upp med en kort reflektion kring den kulturella motsatsställningen mellan å ena sidan kulturell tyngd och seriositet och å andra sidan leenden och att ha kul.

Nästa vecka bygger vi ut Frihetsveckan-sajten med all dokumentation från veckans evenemang. Redan nu kan man lyssna på min debatt med DN:s Niklas Ekdal från i måndags och läsa korta referat av övriga evenemang. Missa för allt i världen inte Dick Erixons eldfängda inlägg i torsdagens diskussion om friheten som grundläggande rättighet eller Mauricio Rojas historiska exposé från i tisdags utifrån motsättningen mellan pyramiden och havet.