Fullmatat Spiked

Numret som kom idag, och som jag läst halva kvällen, innehåller många riktigt bra artiklar. Bäst är Neil Davenports mycket intressanta artikel om dagens militanta motstånd mot stormarknader, som kokar ner till en medelklassförtrytelse över att populasen får tillgång till billiga varor. Nu är den brittiska regeringen på väg att inrätta en ombudsman för Stormarknader, som bland annat ska gripa in mot kraftiga prissänkningar (!).

Davenport menar att det finns tydliga paralleller med den tyska politiken på 30-talet, vilket han går igenom utan att försöka göra billiga poänger. Det slutar i en teori om att medelklassen hamnat vid makten, men samtidigt förlorat mark ekonomiskt när även de breda massorna kan konsumera sådant som tidigare var förbehållet några. Detta förklarar besattheten politiskt och kulturellt med livsstilsfrågor, som blivit medelklassens nya markör gentemot andra.

Någon brist på förbud och galenskaper verkar de inte ha på öarna. En spelare stämmer ett spelbolag för att han spelat bort sina pengar hos dem. Hela städer ska göras till ”hälsostäder” med bilförbud och cykelpåbud. I Brendan O’Neills inledning får jag reda på att det kampanjas för att förbjuda ’happy hour’ på krogarna, medan allt fler skolor har undervisning i lycka. Gordon Browns Storbritannien har blivit landet där bara statligt sanktionerad lycka påbjuds, medan varje utbrott av privat lycka, om så bara en ’glad timme’, ska krossas.

Så intervjuas Alexander Cockburn som snart kommer med A short history of fear en historik över skapade paniker och dess effekter, från avlatsbrev till koldioxidkompensation.