"Ge oss pengar så blir vi rikare"

Ett av de fånigare inslagen i regeringen Reinfeldts ambitioner var att satsa på fler stora idrottsevenemang. Ett köttben till landets kommunalpampar. De verkligen älskar att få blåsa skattepengar på stora evenemang där de själva hamnar på första parkett och kan navigera mellan snittar och premiärer i månader dessförinnan. Så mycket roligare än att lägga pengar på sjuksköterskelöner och äldreboenden. Ännu roligare naturligtvis om statens kassa också finns att ösa ur och här kom rolige Raj-raj och lovade partaj.

Ändå klagar idrottspamparna på att kulorna inte rullar lika fort som utlovat. Riksidrottsförbundets Karin Mattson är arg och Skidförbundets Björn Eriksson är ännu argare. På vad då? På att staten inte öst ut skattekronor på skidskytte-VM, ett evenemang som gick med vinst(!). Björn Erikssons kommentar i SvD är fullständigt kosmisk:

”VM-veckans publiksuccé kan ändå ge förbundet någon miljon i överskott.

– Men det har varit ett väldigt omfattande arbete och med någon form av stöd redan från början hade vi kunnat starta från en helt annan nivå – och också nå ett ännu bättre resultat.”

Alltså, idrottspamparna kräver inte bara subventioner för att få evenemang till stånd som annars inte kommit till stånd. De ska ha subventioner till evenemang som går med vinst, så att vinsten blir ännu större. Och folk undrar varför skatterna är höga…

(Tipstack till Johan H)