Gott och blandat

Åååh, jag blir så jävla trött. Ungdomar sitter uppe om nätterna, vilket är nästa stora ”samhällsproblem”. I kid you not. I USA har man redan räknat om problematiken i dollar och sömnlöshet ligger i klass med fetma, trafikköer eller att folk inte följer medicinska föreskrifter. ”Starta en kampanj som gör det häftigt att sova mer”, säger överläkaren Lena Leissner i dagens DN. Jo, nog lär folk somna av det alltid.

Men visst finns det folk som borde gå och lägga sig. Aftonbladet rapporterar om globala kampanjer och förbud mot den stora samhällsfaran (fanfar)… plastkassar. Via Ingerö får jag reda på att miljöpartiet lanserat ett förbud mot inrikes flygresor söder om Sundsvall. Skönt för Peter Eriksson att han får fortsätta pendla med effektiva färdmedel hem till stadsjeepen i Kalix.

Ja, skönt för Peter att han har en robust och säker bil förresten. Dina och mina skattepengar går till att subventionera motsatsen nämligen. DN skriver idag om ”miljöbilsstödet” på 10 000 spänn som går till primitiva modeller utan antisladdsystem. ”I åratal struntade så kallade miljövänner i bilsäkerheten och förordade små osäkra skitbilar bara de hade en måttlig bränsleförbrukning” skriver Jacques Wallner i en kommentar.

Att ”miljövänner” struntar i eller vill motarbeta människoliv är uppenbart vid det här laget. Förbjud allt som befrämjar våra liv, straffbeskatta nya små liv och strunta i skydd mot bilkrascher bara bensinförbrukningen är låg.

Apropå krockar slutligen. Hur kommer det sig att politiskt korrekta mål aldrig tillåts krocka? Nollvisionen används för att trycka på oss massiv kameraövervakning och andra dumheter, men här kommer ett miljöhänsyn och vips subventionerar regeringen trafikfarliga bilar. Omvänt har nollvisionen använts för att trycka på oss ett fullkomligt meningslöst krav på cykelhjälm på barn upp till 15 år (som extremt sällan skadas i trafiken), trots att både miljö- och hälsoskäl talar för att inte stifta lagar som krånglar till cykelanvändande. När politiker hetsar mot stormarknader av ”miljöhänsyn” glöms det bort att dessa förser fattiga människor med det rikaste utbudet av billig frukt och alltså borde premieras (eller åtminstone lämnas i fred) av hälsoskäl.

Sådana målkonflikter förbigås alltid med tystnad eller någon krystad omväg i myndighetsutredningar och handlingsplaner. Det är alltid den mest reglerande och inskränkande politiken som vinner. En överideologi som trumfar både miljö, hälsa och säkerhet, när det verkligen kommer till kritan.