HAX, det är ju öppet mål

Jag kunde dessvärre inte åka ifrån familj och arbete så här nära jul för att tjafsa sprit med fanatiska nykterister och eländesskildrare i SVT på torsdag (dessutom har Timbro julfest på kvällen, och jag gissar att det blir en trevligare tillställning). De senare mobiliserar för en torr jul, och drar sig inte för att utnyttja barn i sin propaganda för att skambelägga allt drickande.

Det är just det senare jag invänder mot. Självklart finns det ingen ursäkt att sätta spriten framför sina barn, eller nyttja den som ursäkt att svika, svina och bete sig illa mot dem man älskar. Men nykterhets- och folkhälsofanatiker vill utnyttja dessa tyvärr alltför vanligt förekommande undantagsfall för att komma åt allt drickande, hur trevligt och livsbejakande det än kan vara. I detta syfte ser de varje lögn och överdrift berättigad.

Nu ser jag att HAX är i valet och kvalet att ställa upp i debatten. Gör det! Jag bidrar gärna med lite ammunition. Om IOGT:s julkampanj skrev jag redan förra året i posten En god jul – inte en vit, och den nya uppblåsta siffra de sprider denna jul sågades itu här.

För att sammanfatta i tre enkla poänger: ”Det är fult att ljuga med statistik, det är fel att skuldbelägga skötsamma föräldrar som kopplar av med mat och dryck till jul och blir lite glöggfryntliga, och det är alltid osmakligt att utnyttja barn i propagandasyften.”