I teorin klart

Jakten på körkort går vidare. Idag fick jag till slut efter nästan två månaders väntan skriva teoriprovet, och det gick vägen.

Höll faktiskt på att sluta läsa körkortsboken ”Du & jag i trafiken” efter det inledande mumbo-jumbot om miljön. ”Vi har ställt oss utanför naturens kretslopp och trott att detta i längden är möjligt” skriver de om den ur mänskliga levnadsförhållanden överlägset bästa perioden i vår historia när livslängden ökat, barnadödligheten minskat och livet gått från fysiskt slit i fädernas fotspår till karriärval efter fallenhet och intresse. Nyanserat?

Sedan presenteras två ”naturlagar”. Ur påståendet att ”ingenting försvinner” kommer inget direkt faktapåstående, bara ett konstaterande om att ”Nu vet vi hur fel vi har haft” när vi grävt ner avfall och trott att det skulle försvinna. Men det mesta bryts ju ner eller går att bränna upp, och i vilket fall som helst är avfallsmängden inte större än att man med rimliga transporter kan hantera den. Så vad var det som var så fel?

Sedan får vi reda på att ”allting sprider sig” och i olycksaliga termer beskrivs hur ”De som en gång i tiden hyllade bekämpningsmedlet DDT kunde nog inte ana att man många år senare skulle hitta ämnet i blodet på såväl människor som djur.” Ingenting om att DDT hjälpt oss utrota malaria i västvärlden och därmed kunnat undvika hundratusentals, kanske miljontals, dödsfall. Eller om att de doser som uppmätts i blodet är så låga att ingen skada på människor kunnat konstateras.

Snacka om osakligt och pseudo-vetenskapligt svammel! Men när man väl kom igenom dessa gröna dunster var det mesta användbart.

Att få en uppkörningstid gick förvånansvärt smidigt. 2 oktober ska jag köra upp. Ska bli intressant att se om Länsstyrelsen hinner ge mig tillstånd att övningsköra bilen därhemma, vilket vi ansökte och betalade i slutet av juli (!), eller om jag får köra den först som färdig körkortsinnehavare. Jag skulle ha ringt och frågat dem, men de har tyvärr bara telefontid mellan 9-11. Ack, dessa byråkrater.


Uppdatering:
Övningstillståndet låg faktiskt i brevlådan när jag kom hem. Tänk att det bara tog åtta veckor att titta på ett papper och skicka ett intyg.