Ingen rök utan reglering

Igår var jag på besök hos Competitive Enterprise Institute som jobbar mycket med att bedöma regleringars kostnader, ekonomiskt och i hälsotermer. Bland annat hur kraven på lättare bilar av miljöskäl sker till priset av sämre säkerhet för människor i bilarna.

I alla fall var det en person där som sade att om eld hade uppfunnits idag hade den antagligen inte tillåtits eller åtminstone mött rejäla regleringar eftersom någon byråkrat bedömt innovationen utifrån möjligheten för barn att inandas röken och eventuella hälsorisker därpå. En överdrift? Retorik utan relevans?

Nja, på vägen hit lästa jag följande i den brittiska boken ”Nanny State” av Robert Huntington:

”Barbecue should carry health warnings for releasing the same amount of toxic smoke as 220 000 cigarettes Prof Desmond Hammond, a retired biology professor from Callander, Scotland, said crowding round a barbecue throughout summer could have an effect ’over 10 to 20 years’. (The Sun, July 2003)”

Varningstexter på grillar! Undrar hur länge det dröjer innan den falska omsorg som antirökfanatiker började hysa om barpersonalen för att kunna förbjuda rökning på krogen gör grillkock till ett hotat yrke?