Ingen Vilksutställning

Det blir ingen utställning av Lars Vilks teckningar. Nu har även SEMUS backat ur. Anledningen känns väldigt sökt. Lars Vilks har nämligen på sin hemsida i replik på en provokation från SvD-kulturs Ingmarie Froman ritat även en judekarikatyr, och därmed i mitt tycke bevisat just att hans teckningar inte är riktade mot muslimer, utan mot hysteriska tabun, en hycklande kulturvärld (väl beskrivet av Dan Jönsson på DN-kultur igår) och en yttrandefrihet som av omotiverad rädsla sätts på undantag.

SEMUS tycks ihop med Minaret istället mena att denna karikatyr är att gå över gränsen, och de är naturligtvis fria att göra sin egen bedömning.

Riktigt beklagligt att utställningen inte blir av. Jag får ta tillbaka mitt tidigare tack och hurra. Tycker dock att Hooman Anvari på SEMUS förtjänstfullt visat att det finns toleranta muslimer som kan förstå yttrandefrihetens värde rörande budskap han inte gillar (noterar dessutom att Anvari gillar såväl Gunnar Ekelöf som principer, så det är nog en god människa).

Vad Muhamed Omar på Minaret beträffar visar han snarare motsatsen. Hoppas att Omar lika konsekvent vägrar dialog och umgänge med verkligt judehetsande institutioner, men det tror jag knappast.