Intressant från vänster

Två förslag från vänster som jag tycker är intressanta och värda att sympatisera med.

1. Som dröm var den vacker att få, artikeln om att det nu fanns en majoritet för en civiliserad grundlag där varje människas rätt går före makt och där högre politisk nivå inte automatiskt dominerar. Sedan gick Fredrik Reinfeldt ut och gav socialdemokraterna vetorätt över vad som ska ske med den socialdemokratiska grundlag vi har idag. Den lär alltså inte förändras nämnvärt. Punkterna i alliansens och miljöpartiets grundlagsartikel var alltså bara spel för galleriet. Tack för ingenting, Reinfeldt.

Men om vi nu ska diskutera grundlagsfrågor, skriver den där andre Svensson, Anders, så blir det inkonsekvent att inte diskutera och rösta om det grundlagsförslag som EU med tvivelaktiga metoder försökt kuppa igenom sedan ett antal år (ni vet konstitutionen som holländare och fransmän röstade nej till, och som svenskarna inte får rösta nej till, eftersom ett nej i EU-sammanhang aldrig betyder nej.)

Jag håller med om det (men inte om Svenssons vurm för makt över rätt). Här har vi ett konkret förslag som gör karottunderlägg av riktiga rättigheter och decentralisering eftersom EU görs till högsta uttolkare av det sammelsurium av motsägande ”mål” som är unionens ”rättighetsstadga”. Lägg till detta en överordnad aktivistisk EG-domstol som inte ser lagprövning utan ”integration”, alltså att samla makt i Bryssel, som sitt grundläggande uppdrag. Fast det här är ju en fråga som liberaler tragglat ett tag, även om denna fråga väntar på svar.

2. Webbhotellet Motkraft har en riktigt intressant intervju med tidigare Expressenreportern Niklas Svensson angående dennes granskning av vänsterextremismen. Här finns en hel del avslöjande pärlor om den ”autonoma vänstern”.

Svensson: ”Vi insåg ganska snabbt, eller jag gjorde det i alla fall, insåg ganska snabbt att de ser mycket större ut på nätet än vad de är i verkligheten. Alltså det är jävligt duktiga killar och tjejer som sitter och gör hemsidorna, vilket ger intrycket att helvete, det här är en stor rörelse. Men jag fick uppfattningen att så är det inte. I flera organisationer är det kompisgäng, fem sextonåringar som har gjort en hemsida och som inte vet vad de står för och som inte tyckte likadant ens. Jag var med och gjorde ett par av intervjuerna och ett par av mötena var helt absurda, där två-tre representanter kommer från en sådan här liten organisation. Och man ställer någon fråga och genast börjar de argumentera mot varandra istället för med mig.”

Avslöjandet mot slutet av intervjun är dock att denne Svensson använt sig av högst tvivelaktiga källor och var på väg att hänga ut några gymnasiepunkare som inte var vänster för att deras namn lagts ut på nätet av en nazistisk pojke på deras skola. Stor komik, och om det är sant ytterst graverande för Svensson.

Petter Nilsson nominerar denna intervju till årets medborgarjournalistiska insats. Intervjun verkar dock vara gjord åt ett magasin som hann läggas ner, vilket kanske på rent tekniska grunder diskvalificerar nomineringen. Men intressant är det.