Jävlar i min låda, nu är EU i mitt kylskåp!

”Marit Paulsen är en av dem som gjort mest för att visa att samarbete i Europa också handlar om vardagsfrågor, att EU bokstavligen tar plats på varenda butikshylla och i varje kylskåp. Det var Marit som drev igenom att varje paket med köttfärs ska märkas så att det framgår var köttet är uppfött, styckat och paketerat. Allt för att vi som konsumenter ska vara trygga när vi går och handlar, samtidigt som den stora EU-marknaden skärper konkurrensen och pressar priserna. Det är vad jag kallar mervärde, och det är sådant som EU ska syssla med: frågor som vi behöver lösa gemensamt när gränserna suddas ut.”

EU-minister Cecilia Malmström lovsjunger överstatliga köttfärspaketsregleringar som EU:s kärnuppgift. Inte bara för att det skapar byråkrati och merkostnader, utan för att det tar överstaten in i vår vardag, och våra kylskåp. Ett ”mervärde” enligt ministern. Möjligen för makthavare och byråkrater i Bryssel som får sysselsättning och informationskontroll.

Som om det inte räckte lyder fortsättningen på samma tal: ”Vi måste få en union som koncentrerar sig på färre saker”. Färre saker? Det låter sig göras om man med ”koncentrerar sig” menar ”allt vad det krävs i form av lagstiftning, skatter och andra ekonomiska incitament”, men knappast om man menar att EU ska ge sjutton i att reglera och styra våra liv och vår vardag. För det senare var ju inte att göra ”färre saker”, utan ett ”mervärde”. Åtminstone i EU-ministerns vokabulär och i folkpartisternas världsbild.