Kackel i hönsgården
Hmmm, vi ska alltså kunna köpa kyckling som producerats på ett billigare sätt, vilket varken skadar hälsa eller miljö. Utmärkt. Det borde ju smaka fågel, men uppenbarligen inte i den svenska ankdammen. Här kacklar kycklingfarmarna, och i hönsmammornas riksorgan SvD blir det larmrubriker. Ett ägg får till och med uttala sig å allas våra vägnar och förklara att ”Svenska konsumenter vill inte ha det här”. Jaså, vill inte svenskar ha billigare kyckling som varken hotar hälsa eller miljö? Vem påstår något sådant? En talesman för branschen naturligtvis, som vill undvika konkurrens. SvD gör alltså inte bara en höna av en fjäder, det blev även pannkaka av källkritiken.
Erik Engberg
maj 3, 2008 @ 7:55 e m
Kommentaren från Lars Plym-Forshell, veterinärinspektör på Livsmedelsverket, säger ju allt.
”Det är nog kört nu. Kan man inte bevisa att det finns risker för hälsa eller miljö blir det svårt att hävda importstoppet för de här fyra desinfektionsmedlen”
Han är alltså rent av besviken över att det inte går att bevisa att det skulle finnas något skadligt med metoden, och att de därmed inte kan stoppa den. Exakt varför man skulle vilja förbjuda den framgår ju inte riktigt, men tydligen så är detta ett bakslag.
Sanslöst…
Ulf L
maj 4, 2008 @ 10:30 f m
”Det är nog kört nu. Kan man inte bevisa att det finns risker för hälsa eller miljö blir det svårt att hävda importstoppet för de här fyra desinfektionsmedlen, säger Lars Plym-Forshell, veterinärinspektör på Livsmedelsverket.”
Om han yttrat sig på detta sätt måste det vara på gränsen till tjänstefel. Han borde vara glad att importstoppet hävs, inte beklaga att det inte kan hävdas. Hur ser han på sin uppgift? Är han anställd för att befodra säker och billig mat eller för att försvara svensk matindustris försvarare. Tyvärr blir det nog det senare eftersom hans kontakter och möjliga arbetgivare i framtiden är svensk matindustri.
apa tycka, apa skriva
maj 5, 2008 @ 11:34 f m
Läs längre ned: de är synbarligen oroliga för att desinficering i efterhand skall leda till att odlarna satsar mindre på att ha friska kycklingar.
Ulf
maj 5, 2008 @ 9:52 e m
Livsmedelsverket ska väl inte ens vara intresserade av friska kycklingar. Det är väl jordbruksverkets jobb.
Varje byråkrat verkar försöka öka sitt inflytelseområdet så långt de kan. Public Choice in practice.