Kapitalismens brott

Pajasmyndigheten Forum för levande historia ska enligt en anställd där ”utreda de negativa konsekvenserna av kapitalismen”. ”Negativa konsekvenser”!? En bit från terror, åsiktsförtryck, enpartistyre och massmord under kommunismen och nationalsocialismen det.

Men visst kan vi sätta ihop en lista över eländigheter under kapitalismen:

  • De avundsjuka tvingas stå ut med andras framgångar. Detta blir så mycket värre i ett samhälle där man kan bli löjligt rik på att spela boll eller knappa på datorer.
  • De intellektuella sätts inte i spetsen för att planera och dirigera ”det goda samhället”. Detta blir också så mycket värre i ett samhälle där man kan bli löjligt rik på att spela boll eller knappa på datorer.
  • Det blir allt svårare för överklassen att markera sin särart eftersom allt fler har råd med kläder och prylar som tidigare var förunnat enbart eliten (som förstod att handskas med sådant).
  • Religiösa har allt svårare att hålla folket på mattan med lockelse om en paradisisk tillvaro i nästa liv, när folk lever allt längre liv på jorden med fler karriärmöjligheter, fler nöjen och större trygghet.
  • Fattigdomen fördrages inte längre med jämnmod, delad av alla. Faktum är att även de med lägst inkomst i rika länder har högre materiell standard än forna tiders kungar. (Hmmm, det borde nästan vara kriminellt att inbilla sig att upprördhet över fattigdom är vänster, när det är kapitalismen som gjort att något annat än utbredd fattigdom är möjligt.)
  • Staten får svårare att ta ifrån folk deras pengar när människor och företag kan röra sig över gränserna.
  • Det blir allt svårare att kontrollera vad människor tycker och tänker när nya kommunikationer och alternativa medier utvecklas, och influenser kan nå oss från andra delar av världen.
  • Det är krångligt när det finns så mycket att välja på. Tänk vad enkelt det var förr när exempelvis bara en samlevnadsform och en sexualitet var tillåten, och staten förvaltade framtida pensionsmedel åt alla genom att sätta pengarna i fallfärdiga miljonprogram till negativ real avkastning.

You take it from there.