Klimaträdd, inte klimaträddare

Jag undrar om inte det fånigaste idag var SvD:s rubrik ”Klimaträddare kan få Nobelpriset” (ej på nätet). Säga vad man vill om Al Gore, men inte har han räddat något klimat inte. Det är inte Jesus vi snackar om här, även om det låter så i den svenska pressen. Tvärtom bygger ju hela det föredrag som ursäktar Al Gores gigantiska ekologiska fotavtryck när han flyger jorden runt på att klimatet är på väg åt h-ete, dvs mot att bli några grader varmare än idag. Gore är klimaträdd, kanske klimaträddast, men det gör honom absolut inte till någon klimaträddare.

Nej, det handlar inte om att märka ord. Gores föregångare bland gröna domedagsprofeter levde gott på att varna för kommande massvält. De var så förtjusta i denna profetia att de så när lyckades stoppa den person som effektiviserade spannmålsodlandet världen över och räddade ca en miljard människoliv på kuppen.

Norman Borlaug, där har vi en värdig Fredspristagare, en sann världsförbättrare och grön revolutionär. De politiskt korrekta alarmister som inte gjort annat än att ”oroa sig” och kräva ”åtgärder” och försakelser av andra, förtjänar inte att nämnas på samma dag.

(Om Borlaug och världsförbättrandet skriver Mats Qviberg bra här.)