Klimatskatt på hurtbullar?

Triss i alarmistbingo blev det när några forskare förra veckan varnade för att tjockisar ligger bakom den globala uppvärmningen. Forskarna ska nu i detalj utreda effekterna, och låt mig gissa att de kommer paketerade i en fet aggregerad klumpsumma utslagen över en stor befolkning och över många år.

Steven ”Freakonomics” Levitt har nämligen redan gjort ett överslag baserat på siffror över tjockisarnas extra kalorikonsumtion (400 kalorier om dagen) och dess (förmodligen uppblåsta) kostnad i form av koldioxidutsläpp. Kostnaden per person motsvarar den himlastormande summan en (1) sketen, devalverad dollar i månaden, förvisso lite drygt. Sju spänn! Ska det vara något att bråka om, moralisera över eller ens göda ett forskarlag för att fortsatt utreda och kartlägga?

I så fall, tillägger Levitt, finns värre miljöbovar att jaga. Den som joggar en timme om dagen bränner 1000 kalorier extra, dvs mycket mer än någon tjockis (om än fortfarande löjligt lite). Något som skulle kunna motverkas med en skatt på motsvarande 10 cent per timme man ägnar åt kaloriförbrännande rekreation. Det sistnämnda vågar jag knappt återge i ett åsiktsklimat där åtgärder som förbud mot terassvärmare, skatt på barn och global planekonomi tas på fullaste allvar.

(Tipstack till Jesper)