Knockout på förmynderiet

DN rapporterar idag (ej på nätet) om hur statsministern besöker en boxningsklubb i Rosengård. Där säger han att han vill tillåta proffsboxning i Sverige. Det vore inte en dag för tidigt. Den förra regeringen drev igenom ett bisarrt kampsportsförbud som samtidigt innebar en viss liberalisering av det tidigare totalförbudet mot proffsboxning. Reglerna är dock så snåriga att det mesta av tungviktsboxning fortfarande i praktiken är förbjudet. Detta samtidigt som kampsporter och boxning relativt andra idrotter innehåller betydligt färre skador och dödsfall. Just för att det är farligt är det också omgärdat av regler.

Jag är själv en sådan där blödig typ som inte ens kan slåss på låtsas utan starkt obehag, så idrotten intresserar mig inte. Dock vet jag att det är väldigt bra och allsidig träning, och att de som håller på med olika kampsporter ofta tenderar att bli inbitna entusiaster. Det är alltså ingen perifer fråga det handlar om, utan en viktig del av många unga människors liv som ofta misstänkliggörs och skandaliseras i medier. Att kampsportarna kringgärdas av onödiga restriktioner som förbjuder dem att bli nationalhjältar eller bara tävla på hemmaplan i sin egen sport är grymt och okänsligt.

Hoppas alltså att Fredrik Reinfeldt menar allvar med att slå knockout på kampsportsförmynderiet och inte bara ägnar sig åt opportunistisk skuggboxning. Det finns rentav en färdig motion från partikollegan Fredrik Schulte som det bara är att använda.