Lästips: Tommy Jacobsson i Dagens PS

”När jag läser Ayn Rands Och världen skälvde, så ser jag människor som jag har i min omgivning, som inspirerar mig och ger mig energi. Jag ser t ex Bror Anders Månsson, som utmanade ett postmonopol, en urtida samhällsstruktur, som slogs i mer än ett decennium mot tanke-och vänskapskorrupta politiker och tjänstemän. En man som många dömde ut mer än en gång. Men som vann.

Eller Anders Ström, som vägrade acceptera ett spelmonopol som gömmer sig bakom ett av vår tids största hycklerier, monopolets betydelse ur något slags flummigt medborgarskyddsperspektiv.

Men tydligast av alla så ser jag den främste företrädaren för entreprenörskapet under min livstid, Jan Stenbeck. En man som utmanade flera monopol och vann över alla. Han gick emot ett helt etablissemang i lilla Sverige och han tycktes aldrig ägna en tanke åt vilka middagar eller vilka jakter som han skulle bli inbjuden till. Han ville lyckas.

En slags hjältar för mig är de allihop, dessa så härligt politiskt inkorrekta människor.”

Tommy Jacobsson pekar ut några av verklighetens motsvarigheter till Ayn Rands hjältekaraktärer från Och världen skälvde i en läsvärd krönika i Dagens PS. Lite som vi gjorde när boken skickades ut till ett femtiotal svenskar med en personlig läsmotivering, i samband med releasen 2005.