Löjligt billigt

Här kommer mer reklam. Timbro kör julrea, 30 procents rabatt på hela sortimentet. Där kan man bland annat hitta min klassiska pejling Mer demokrati – mindre politik där jag kontrasterar den liberala synen på demokrati baserad på individers fri- och rättigheter och med majoritetsstyret som en konstitutionell begränsning, mot en totalitär syn där den stora staten och majoritetsbeslut görs till självändamål, och tar en titt på globaliseringsdebatten om demokrati.

Och vad passar bättre inför julens kulinariska njutningar och det nya årets eftersedda endorfinkickar än min bok Peta inte i maten! om mat, vikt och hälsa?

För den som till äventyrs gått på statsministerns svammel om svensktillverkat rekommenderas högkvalitativ utländsk idéimport. Frederic Bastiats Det man ser och det man inte ser samlar denne klarsynte fransmans ironiska pedagogik när den är som allra bäst. Titelessän borde vara obligatorisk läsning såhär i kristider när folk inbillar sig att staten kan skapa något av inget, till exempel välstånd genom att stödja bankrutta företag. Att ge bort denna frihandelsappellerande bok i jul är förmodligen den mest välriktade motståndshandling du kan rikta mot dumnationalism och högerpopulism, varhelst den sticker upp sitt fula tryne.

(Tyvärr är Friedrich Hayeks klassiker Frihetens grundvalar slut, annars är det en bok jag också rekommenderar varmt. Sök på antikvariat.)

Så kan man köpa Ayn Rands båda romaner Och världen skälvde och Urkällan, samt urvalet av essäer Förnuft, egoism, kapitalism och en romantisk livskänsla för bara 120 kronor. Det är faktiskt löjligt billigt.