Mattiasevangelium

Så sent som långfredagen 1969 var tristess och lidande påbjudet i svensk lag. Bland annat var det denna dag förbjudet att anordna någon form av nöjestillställningar.

Men i en liten gallisk by, eller i alla fall en blekingsk stad, anordnades denna kväll dans på nöjesstället Piraten i Karlskrona. En i sanning befriande upplevelse för dem som var där. De kunde för första gången skaka av sig långfredagens påbjudna tristess på dansgolvet i takt med musiken, och skölja ner dess bittra budskap med förfriskande kall mellanöl.

För detta tilltag dömdes arrangören, min pappa Björn, till böter (en mild dom mot bakgrund av att lagen skulle avskaffas, även om det inte trätt i kraft ännu) som han glatt betalade. Det var det värt för upplevelsen att få sprida så mycket påskglädje till samhällets ungdomsskikt.

Själv minns jag denna berättelse från senare påskhögtider i min barndom. Att pappa med glatt humör brutit mot en idiotisk lag bidrog naturligtvis till att göra honom till den häftigaste pappan i världen i en ung gosses ögon. Ja, det tycker jag fortfarande att han är, särskilt en dag som denna.

Så passa gärna på att ägna er åt något roligt just idag för att det numera är tillåtet. Själv tänkte jag unna mig en endorfinkick i snöyran, skriva på min antiförmynderibok, och så försöker jag stoja och gosa med ungarna i förhoppningen om att kunna sätta någon form av positiv fadersuppfattning hos dem med.

Skänk också en tanke till alla världens religiösa. Jag kan ibland tycka att de i nutid stundtals får utstå orättvis kritik och felaktiga restriktioner (exempelvis hetsen mot religiösa friskolor). Men just på långfredagen påminns jag om att de även i Sverige in i modern tid, så länge de hade något som helst politiskt inflytande, använde detta för att plåga vanligt folk med restriktioner och hot. Idag när kristendomen påbjuder piskorgier och självvald masochism önskar jag världens kristna utan pardon allt lidande och allt elände ni väljer att dra över er själva, och gläds över att ni inte längre har möjlighet att tvinga det på oss andra.