Media ? Timbrovänstern 1-0

Martin Gelin skriver i dagens SvD om den libertarianska amerikanska politiska strömning som varken är höger eller vänster utan snarare präglas av misstro mot regeringen (ungefär samma strömningar som i Sverige kan ses i FRA-frågan och delar av bloggosfären). Här får sig min kollega Erik Zsiga en välförtjänt känga för att inte ha koll på att Hollywoodkändisarna Brad Pitt och Angelina Jolie inte sådär lättvindigt kan stoppas in i vänsterfacket, eftersom de för närvarande spelar in filmversionen av Ayn Rands Och världen skälvde (en bok de båda sagt sig inspireras av). Erik har uppenbarligen spenderat lite för mycket tid i det kultursocialistiska träsket där statligt finansierad ”public service” är en given storhet och diskussionen bara gäller om staten ska handla lojalitet för skattemedel av sin egen statskanal eller även av kommersiella aktörer, för det verkar ha gått honom förbi.

Själv känner jag mig också lite träffad. Här har man fnusit åt korkade medier som trott att Bushkritik = vänster och missat hela South Park-republicans diskussionen om att folk faktiskt kan vilja ha både ekonomisk och social frihet, och så kommer en nöjesreporter och smäller en Timbroskribent på fingrarna. Snacka om debatt på frihetliga villkor!

En dubbelironi är att rubrikens term ”högerhippies” är precis den nedsättande term Ayn Rand använde för att distansera sig från den libertarianska rörelsen en gång i tiden. Rand menade att ett frihetligt samhällssystem bygger på förnuft, moral och kapitalism. Mer om dessa fundament och hennes samhällsanalys kan man läsa i ett urval av hennes texter, som Timbro ger ut i oktober.