Mera 90-tal, mina 15 minuter

Mina 15 minuter i nationella medier finns visst på youtube. Ovan värnpliktsdebatten med Anders Björck vid moderaternas partistämma i Sollentuna 1993. ”Värnplikt är en rättighet” säger Anders Björck i en härligt nyspråklig formulering. Fast roligast i inslaget är helt klart Markus Uvells frisyr.

Själv har jag lite tråkigare minnen av debatten, dels för att det inte var meningen att svära i slutet av ett inlägg som drog både skratt och applåder. Dels för att jag fick uppleva den där otäcka kollektiva stämningen av fördömande. Folk kom fram och jublade över mitt inlägg, för att senare på kvällen ha ändrat sig och tycka att det var skandal och övertramp. Inte minst efter att Hökmark varit uppe och dragit in Baltikums befrielse och gud vet vad i debatten. Shit vad sura partiledningen var, jag minns hur Carl Bildt satt och var alldeles röd i ansiktet under min replik.

Från samma stämma finns även ett nyhetsinslag om EG-debatten. Frågan är om inte Carl Bildts förvirrade svammel är i klass med Björcks. Om inte EG reglerar handeln så måste ”Gud fader” göra det, som om det vore gudagivet att någon överhet måste sätta käppar i hjulet för fri konkurrens. Den världsbilden förklarar onekligen hans EU-entusiasm.

(Denna filmvisning som lite mer förhandsreklam för min artikel ”Nyliberal revolution” i nyutkomna numret av kulturmagasinet Voltaire.)