Metaforernas mättade mystik

I takt med att andra argument för FRA-lagen faller, kommer nya därtill. Massavlyssning av det svenska nätet är visst inte så bra för att fånga afghanska krypskyttar när allt kommer omkring.

Carl Bildt är i vanlig ordning kryptisk, men menar att FRA-lagen motiveras av knäckta koder under andra världskriget. Idag handlar det dock inte främst om det nationella försvaret, utan om att låta FRA spana av alla verkliga och inbillade ”hot” åt den svenska myndighetsfloran. Vem vet, snart kanske Gunnar Ågren och folkhälsoinstitutet inser möjligheten att kolla vad folk åt till frukost. De har ju redan föreslagit kontroll över måltiderna i offentlig sektor och på landets arbetsplatser, så att inte dessa är för goda och mättande.

När Bildt skriver om de topphemliga exempel ”där existensen av FRA och dess verksamhet gjort att jag kunnat uppträda med auktoritet på ett sätt som annars aldrig hade kunnat vara fallet” så misstänker jag däremot att det faktiskt rör sig om hela argumentet. Bildt har tack vare lite uppsnokade hemligheter – som knappast rört rikets säkerhet eller landets välgång för då hade han ju nämnt det – kunnat åka runt och mallgroda sig lite mer än annars.

Bildt behärskar beundransvärt konsten att ge en sådan perifer punkt pyramidala proportioner. Det här är trots allt snubben vars argument för valutaunionen EMU på 1990-talet var att Sverige skulle kunna ”gå in i 2000-talet med flaggan i topp”.