Min hjältinna, Camilla Lindberg

En stod upp när de andra vek ner sig. Camilla Lindberg (fp) skrev in sig i historien som den enda rakryggade borgerliga riksdagsledamoten. Hon röstade nej till FRA-förslaget, och blev i praktiken, vad andra bara var i retoriken. Du läser hennes egen jordnära motivering här och här.

”Stå på dig annars gör staten det” är enligt Expressen Camilla Lindbergs måtto. En av Frihetsfrontens gamla slogans från tiden det begav sig, jo Camilla var där. Det har märkts i försvaret för datorspel, vilket tagit loven ur potentiell moralpanik som annars har en tendens att grassera svårt i riksdagskorridorerna. Lindberg höjde även sin stämma mot det rättsövergrepp som skedde mot en MS-sjuk kvinna som lindrade sina smärtor med marijuana. Jag ska därför bara klaga lite på det där med att tigga mera statliga bidrag till hemregionens gruva. Även solen har regionalpolitiska fläckar som det synes.

I all sorg över legaliserad massövervakning (Herregud, Dick Erixon har fortfarande inte fattat att övervakningen gäller allt och alla, för allehanda syften och att den är ineffektiv mot terrorhot. Kom upp ur skyddsrummet, Dick.) är det ändå för min tilltro till politiken en liten tröst. En person är i det sammanhanget så mycket mer än noll, men visar också hur enkelt det hade varit att bli fyra.

Jag har skickat blommor. Tack, Camilla!