Min skattkammare ? Econtalk

Mitt liv har nyligen berikats kraftigt av att ha upptäckt EconTalk, högkvalitativa podcaster på cirka en timme där den påläste Russ Roberts intervjuar intressanta personer, vanligtvis kring en bok de skrivit. Det innebär att man får saftiga smakprov på intressanta böcker, samt vidareutveckling av resonemangen. På hemsidan finns dessutom textlänkar och referenser. Bättre incitament att ta en timmes promenad med sin Ipod finns inte, perfekt träning för både kropp och själ (medan det fortfarande är tillåtet).

Några favoriter så här långt:

Bruce Yandle om Bootleggers and Baptists
Om hur disparata grupper ofta kan ha ett gemensamt egenintresse av regleringar, en analys som visat sig ha stort förklaringsvärde. Här med bland annat exempel från hur stämningen av cigarettbolagen i USA på 1990-talet berikade advokater och stater, men också befriade de största cigarettföretagen från konkurrens och ökade deras vinster.

Edward Glaeser om The Economics of Paternalism

Varför “mjuk paternalism” inte är så smidigt som det framställs. Här får man även den intressanta bakgrundshistorien till varför ekonomi kallas ”den dystra vetenskapen”. Det var för att den ekonomiska liberalismen betraktade alla människor som likvärdiga och inte gjorde skillnad mellan raser, en anstötlig tanke för den tidens konservativa, som faktiskt av paternalistiska skäl argumenterade för slaveriets bevarande (vad skulle hända med de stackars svarta på arbetsmarknaden?).

John Nye om Wine, War and Trade
Under 1800-talet stod det frihandlande Storbritannien mot det protektionistiska Frankrike, i teorin. Nye har i en bok tittat på praktiken och konstaterar att Frankrike hade lägre tullar än Storbritannien under större delen av 1800-talet. Han utvecklar också varför David Ricardos exempel som illustrerar teorin om komparativa fördelar – att Storbritannien handlar vin från Portugal i utbyte mot tyg – i praktiken är ett riktigt uselt exempel. Boken är beställd.