Moraliska svin vill att barn ska fara illa

Jag förstår inte riktigt hur det ska gå ihop, det nya barnsjukhuset Martina. Är det något som enligt min erfarenhet fungerar väl i Stockholm så är det barnsjukvården, men det är inte mina pengar eller mitt bekymmer om Martina går ihop ekonomiskt.

Och visst är det välgörande att det finns ett sjukhus där barn som inte får vård av det offentliga kan få det ändå. Kom ihåg fyraåringarna Agnes Persson och Elias Dillner som av Jämtlands landsting bara fick cochleaimplantat i ena örat, och vägrades att ens betala själva för att få ett andra. Desperata föräldrar som inte alls var överklass, bara angelägna om att ge sina barn bästa möjliga förutsättningar var beredda att låna 300 000 till en operation, men landstinget vägrade ”av princip” att hjälpa barnen. Det är denna monstruösa ordning där politiker tagit ifrån människor pengar, men bara har en kölapp att erbjuda när det verkligen gäller, som Martina och liknande alternativ kan åtgärda. Som det behövs!

Jag kan inte förstå hur någon kan vara emot att döva barn kan få hörselimplantat i båda öronen även om landstinget sagt nej. Inte heller kan jag förstå hur någon kan försvara att människor för sina egna pengar får köpa platt-TV och solsemester, men inte en välbehövlig operation eller vård utan öststatsköer till sina barn (särskilt som kön för de andra därmed blir kortare). Det är uttryck för en sådan empati- och kärlekslöshet, en sådan kall systemsyn, att man när man ser det förstår de psykologiska mekanismerna bakom en diktatur och övergrepp mot människor.

Den som någonsin trott att vänstern står för empati och värme behöver inte titta på något annat än uppropet ”Stoppa överklassbarnvården” eller haverierna på DN-Debatt om att ett privat sjukhus ”strider mot principer om lika sjukvård för alla barn”. Det handlar inte om ”lika sjukvård” utan om barn som inte får någon sjukvård, barn som sitter i smittsamma akutmottagningar hela natten och barn som får undermålig vård av någon slarver i en vårdapparat som gjort patientbesök till sista prioritet eftersom pengarna kommer någon annanstans ifrån. Det vet naturligtvis läkarna som protesterar (fast de inte nämner den offentliga vårdapparatens tillkortakommanden med ett ord), och det vet definitivt de som skriver under på att ”stoppa” barn från att få sjukvård. Problemet är att de skiter i det. De är moraliska svin som vill att barn ska fara illa.