När man kunde köpa sprit från utrikesministeriet
Det där med att förbjuda droger som folk efterfrågar är aldrig en bra idé, men förbudstiden i vårt grannland Finland (1919-1932) ger i varje fall upphov till viss komik.
I stort sett varenda restaurang bröt tydligen mot förbudet, bland annat genom att servera ”hårt té” innehållande hälften té, hälften ren alkohol. Polisen i Helsingfors hade rentav sitt eget stamställe Seurahuone där i stort sett hela den patrullerande poliskåren i ett särskilt rum serverades hårt té och konjak. Till detta kom illegala ”speak-easies”, inte sällan rum i privata lägenheter, och bara i Helsingfors omkring 1000 ställen där man kunde köpa illegal sprit. Bland annat arresterades en tjänsteman vid utrikesministeriet för att ha sålt alkohol från sitt kontor. Genomsnittskonsumtionen per capita ökade under förbudstiden från 1,5 till 2 liter per person.
(Artikel här)
Diana
juli 5, 2008 @ 12:09 f m
Man vill ha det man inte får 😉
Proteus
juli 5, 2008 @ 12:20 f m
”[R]en alkohol”? 100% alkohol?
Mattias Svensson
juli 5, 2008 @ 9:15 f m
Förmodligen. Den stora handelsvaran under förbudstiden var tankar med 96-procentig sprit som såldes från stora fartyg på internationellt vatten.
Galna kocken
juli 5, 2008 @ 1:00 f m
Hm, lär väl bli ungefär samma sak med FRA-lagen.
Erik
juli 5, 2008 @ 11:06 f m
Så du menar att man måste ge efter för att det inte ska bli värre? Låter inte så smart tycker jag. Du kan ju testa att ringa t.ex Maria Ungdom och be dom förklara hur många fulla ungdomar de får ta hand om nu jmf med för några år sedan.
Mattias Svensson
juli 5, 2008 @ 11:43 f m
Jag menar att det är bättre att låta folk ta ansvar själva, och att totalförbud är totalt hål i huvudet. Alla fakta bekräftar att drickande för enbart berusning, på starksprit och substitut ökar med graden av restriktioner. Du kan ju fundera om det där med ökande antal redlösa fyllor på Maria Ungdom har något samband med att man med ivriga kontroller kickat ut minderåriga från stadens krogar. Drickandet totalt sett bland ungdomar har ju minskat på 2000-talet, så det är inte förklaringen, utan HUR det dricks. Alla går inte hem och lägger sig med händerna på täcket bara för att något förbjuds vet du.
Hur det fungerar
juli 5, 2008 @ 11:12 f m
Alltså, det var ju TACK VARE förbudet som ökningen BARA blev 33%. Utan förbudet så hade ju ökningen blivit minst 100%. Jag lovar…
Fredrik
juli 5, 2008 @ 4:27 e m
Seurahuone heter Societetshuset på svenska, restaurangen finns kvar, mitt i city, mittemot järnvägsstationen och Sokos.
Daniel Lindsäth
augusti 23, 2008 @ 3:57 e m
Samma sak kan man se i förbudstidens USA. Innan förbudet var favoritdryckerna öl och vin. Det var dock betydligt lättare att smuggla starkare grejer eftersom de tar minder plats per enhet alkohol, och när förbudet väl bröts hade kulturen ändrats så man drack sig full på starksprit snarare än tog sig ett glas öl eller vin till maten.