Närhelst ett förbud hotar vet ni vem ni kan ringa

Sverige 2008. Förbudskraven haglar över varenda del av tillvaron. Ät inte kött, drick inte lådvin, rök inte ens utomhus och nu har de väckt upp gamle Jan Myrdal som vi vet är trött på livet och därför vill hindra andra att ha roligt, helst införa sharialagar och islamisering, men om inte det går en återinförd motbok. Motbok är inte alls något förtryck säger farbrorn som inte ens hittade förtryck i Kambodja under Pol Pot. Jamen dåså. (Den som vill ha motargument kan läsa min artikel i senaste numret av kulturmagasinet Voltaire.)

Men det finns en man som kämpar emot den rådande förmyndartrenden. (Jodå boken om förmynderi blir klar vad det lider, idag har jag redigerat avsnittet om hotbildstänkandet och Jannes morsa och farsa.) Idag har jag blivit uppringd av två olika redaktioner som med hänvisning till samma artikel om puritaner och glädjedödare i SvD 2005 velat ha med mig att diskutera fåniga förbud. Således dyker jag upp i P1 imorgon vid 7.39 och diskuterar rökförbud i parker och på utomhusserveringar och mycket talar för att det blir debatt i SVT på torsdag om att förbjuda dessa lådviner som förför stackars välutbildade medelålders kvinnor. Samma gamla unkna alkosexism som på motbokens tid.

(Och om ni undrar varför jag är beredd att åka till Göteborg över natten för att diskutera lådvin så är en bidragande faktor att Krohnman lockade med en utekväll.)