Nu lär det bli tyst om kostnaderna för andras livsstil

”Jag vill inte vara med och betala för det” brukar vara det självrättfärdiga fikonlöv som i själva verket döljer viljan att reglera, beskatta och förbjuda andras levnadsval. ”Det” exempelvis brukar exempelvis vara aborter, rökning eller fetma. Att argumentet i själva verket bara ger stöd för att låta var och en bära sina egna sjukvårdskostnader, inte för att styra andras liv, brukar vanligen inte bemötas annat än med ytterligare höjt och indignerat tonläge.

Nu har dock täckelsen fallit och förmyndarna står nakna. Två av mina intelligenta läsare tipsar om en holländsk studie som visar att hälsosamma människor kostar sjukvården mer än både rökare och feta under sin några år längre genomsnittliga livstid. Och då talar vi bara sjukvårdskostnader, lägger man pensionskostnaderna för ett kollektivt pensionssystem på det blir skillnaden ännu större. Patrick Basham, professor i hälsopolitik (vilket ämne!) vid Johns Hopkins University kallar studien ”En kalldusch för tanken att fetma kommer att kosta sjukvården miljarder dollar.”

Kostnaderna är alltså inte längre någon ursäkt för att lägga sig i hur andra lever sina liv. Såvida inte några samhällsekonomitalibaner vill börja diskutera fruktskatt, trappförbud, subventionerade TV-fåtöljer eller en kilometeravgift för löpning och promenader. (Fast vi kan gärna lägga ner Statens Folkhälsoinstitut.) Jag hoppas att rökare och tjockisar kan visa lite större tolerans mot oss som ligger dem till last. Men jag tänker vare sig be om ursäkt för morötterna och frukten jag precis åt, eller löpturen jag precis ska ge mig ut på. Kosta vad det kosta vill…

(Jag noterar att svenska medier, med undantag för TV 4-nyheterna, valt att förbigå denna nyhet med total tystnad. Som vanligt när fakta presenteras som går emot det paniska eller folkhälsoindustriella komplexet. Detta till skillnad från övriga världens medier. Eller har jag missat något?)