Nu på Systembolaget: Paternalism light

Systembolaget anpassar sig till kundströmmen och kommer att hålla lite extra öppet under julhelgerna. Ännu ett litet framsteg för mänskligheten och välviljan.

I DN tar samtidigt en Börje Olsson, föreståndare på Sorad, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, med oss tillbaka till den gamla onda tiden före EG-medlemskapet då Systemet var en grådaskig myndighet för medborgerlig alkoholransonering. Olsson menar att om de många helgerna inträffat på 80-talet, så hade systemledningen tänkt att ”det är bäst att vi har lite extra stängt i stället om folk vill dricka så mycket”.

Så mycket var självbestämmandet värt för bara något decennium sedan. Få vill dit igen, även om man anar den sanna alkoholstalinistens bittra förtret bakom Olssons slutkommentar att Systembolaget numera prioriterar att ”behålla stödet i opinionen.”

Det är naturligtvis inte bra nog med ett alkoholmonopol som erbjuder utökad service men samtidigt av paternalistisk omsorg om vår alkoholkonsumtion ”talat ganska tyst om de utökade öppettiderna”. För att inte tala om den massiva propagandabudget som Systembolaget använder för att bilda politisk opinion för en förmyndaraktig ”restriktiv” alkoholpolitik. Samtidigt är det en betydligt lättare variant av paternalism än det gamla DDR-mässiga Systembolaget med lördagsstängt, sura expediter och ringlande köer, som vägrade sälja cider och boxviner (kunde tilltala kvinnor) och anständigt belgiskt öl (för stark alkoholhalt).

Visst finns förmynderi och överhetsfasoner kvar att ta itu med, men DDR-Sverige finns inte längre. En anledning så god som någon att höja sina glas.