O-rolig ritual för att blidka vädergudar

“Ett perfekt tillfälle att visa sin oro” så marknadsför Expressen dagens ”klimatdemonstration”. En demonstration för vaddå egentligen? För klimatet, eller mot att det förändras (vilket det alltid har gjort)? För exakt den här globala temperaturen, just den här vattennivån och precis det här förbannade snöslasket vi lider av här i Stockholmstrakten i början av december? Eller i vanlig ordning bara mot i största allmänhet?

Utöver det futila och primitiva i att medelst ritualer tillbe vädergudarna (eller deras ställföreträdande representanter, hövdingarna på Bali) så har arrangörerna verkligen valt rätt dag för att gnida in att man till varje pris vill ha det precis som nu och inte en grad annorlunda. Spana in bilden från förra året, nog manifesteras det o-roliga alltid

Så till detta med att offentligt posera med att man är ”orolig”. Det börjar bli lika irriterande som alla dessa hjon som ”känner sig kränkta” av minsta teckning eller bakverk. Sin oro talar man om med en psykiatriker, inte en politiker. Skillnaden är att huvudskrynklaren talar om för dig vad du ska göra åt din oro, makthavaren utnyttjar din oro för att diktera vad alla andra ska göra. I England vill de förbjuda hemelektronik och uppmana dig att sitta hemma istället för att gå ut och äta. I Sverige vill politikerna göra vedeldning till ”framtidsindustri”, vilket de ska finansiera med alla skatter de höjer, kultursidorna kräver flygförbud, lokal isolering och social ingenjörskost som ”lägger livet tillrätta” för oss, och en ful gubbe som heter Stefan Edman vill smeta sin grönreligiositet redan på små dagisbarn eftersom barn annars hinner bilda egna uppfattningar. Nu ska ni alltså promenera i regnet och ropa på ännu mer? Gå i terapi istället.