Om getter och fårskallar

Tidningen City har tappat en av Sveriges brightaste unga skribenter. Sakine Madon slutar efter att ännu ett märkligt agerande av redaktören Mikael Nestius. Madon skrev en mycket relevant krönika och ifrågasatte hur Botkyrka kunde räknas som framgångsrika på integration, när det råder skyhög arbetslöshet bland utrikes födda i kommunen. Detta kryddat med egen komisk erfarenhet av hur Botkyrka var på väg att ge varenda invandrad kvinna i kommunen varsin get!

City tog sedan in en replik från Fokus ansvarige utgivare Martin Ahlqvist. Repliken blandar greppen ”klapp på huvudet” (”genom att komplettera den åsiktsjournalistik som Sakine Madon är en del av, med fördjupande och faktabaserad granskning vill Fokus bidra till diskussionen om en viktig fråga”) och ”goddag yxskaft” (Ahlqvist bemöter att siffrorna skulle vara osanna, vilket alltså inte påståtts). Sakine Madon fick varken vetskap om repliken eller möjlighet att svara, och det är inte heller första gången City och Nestius går bakom ryggen på henne. Därför slutar hon att skriva krönikor för City. Synd men förståeligt. (Detta, kära blogghotellägare, är ett ogenerat tips om ett utmärkt rekryteringstillfälle.)

Fokus Martin Ahlqvist verkar för övrigt vara en riktig fårskalle. Han försöker även ”bemöta” Madons krönika i ett blogginlägg och där låtsas att hon bara skrivit om getter, men inte om jobben. ”Sakine Madon är krönikör i gratistidningen City och underkänner undersökningen eftersom hon inte tycker att tvåan, Botkyrka, hör hemma i toppen. Som exempel nämner hon att kommunen delat ut getter till invandrarkvinnor. … Visst kan vi räkna getter, men det kan vara bra att räkna jobben också.” Eh, det var ju Madon som började skriva om jobben som relevanta för integration, vilket Fokus statistikövning missade genom att mäta ”sysselsättning”.

Eller fårskalle förresten, Ahlqvist kanske bara har problem med unga kvinnor med invandrarbakgrund och attityd. I kommentarsfältet till sitt eget blogginlägg svarar Ahlqvist ödmjukt och korrekt på en läsares förfrågan: ”Fokus integrationsrankning gör inte anspråk på att vara heltäckande och tillgången på jämförbar statistik begränsar möjligheterna. Men genom att ändå sätta siffror på hur väl kommunerna lyckas har en diskussion dragits igång”. Det var ju synd att den ödmjukheten och det erkännandet saknades i replikerna till Sakine Madon.