Omega 3-myten

Som en löpeld går snacket mellan dagisföräldrarna, “jo vi har börjat ge vår son/dotter omega-3 och vips har koncentration, intelligens och läskunnighet förbättrats”. Försäljarna av särskilda omega-3 tillskott skär guld med täljkniv för närvarande. Förra veckan stod några Jehovas-liknande ungdomar i Vivo-butiken och lovande hälsa, lycka och närapå evigt liv med hjälp av deras piller. Med en aktiv och humörstark dotter som vägrar fisk (utom fiskbullar och fiskpinnar) har även vi fallit för lockelsen.

Tyvärr kan vi nog inte hoppas för mycket, inser jag efter att ha hittat en lång och informativ artikel från The Guardian.

De lavinartade anekdotiska rekommendationerna till trots finns inga studier som visar att omega-3-tillskott skulle vara bra för barns koncentrationssvårigheter eller befrämja deras intelligens och läskunnighet. Ett fåtal seriösa studier visar viss effekt för barn med konstaterade diagnoser. Sedan finns en uppsjö av oseriösa studier utan kontrollgrupper eller dubbelblindhet (där forskarna som utför testet inte vet vilken grupp som får vilket preparat), vars auktoritet är att jämföra med Vitamininstitutet i Schweiz.

Visst har omega-3-fetter i fisk identifierats som bra för hjärtat och även för att hjärnan ska fungera som den ska. Därifrån är det dock inte bara att hoppa till slutsatsen att omega-3-tillsatser är bra. Det kan mycket väl vara så att det krävs kompletterande ämnen som finns naturligt i fisk, men inte i pillren. Och när bröd eller mjölk säljs med argumentet ”omega-3-berikat” är det bara att blunda, dosen man får i sig är alldeles för liten. På samma sätt tycks kroppen inte kunna tillgodogöra sig särskilt mycket omega-3 från oljor av solrosfrön etc.

I artikeln intervjuas Dr Alex Richardson, senior research fellow vid Oxford University som med karaktäristisk brittisk sarkasm konstaterar:

”Med nuvarande bevisläge är fiskoljor nog minst lika bra för att lindra oro, stress och ångest hos alla dessa bekymrade mammor, som på att förbättra deras barns beteende och inlärningskapacitet.”

Om jag bara hållit mina nyfikna fingrar och min stora trut i styr hade jag alltså åtminstone fått en lugnare fru för de där fiskoljepengarna. Nåja, till skillnad från när Södermalmsmammorna för några år sedan gick och inbillade sig att vacciner var farliga, är omega-3 hajpen i varje fall inte skadlig. Utom för plånboken.